Topličko vino “Doja” najbolje iz Srbije na “Mundus Vini” festivalu

Vino “Breg Cabernet Sauvignon 2017” topličke vinarije “Doja” nagrađeno je zlatnom medaljom i proglašeno za najbolje vino iz Srbije na prolećnom Međunarodnom festivalu “Mundus Vini” u Nemačkoj, kazali su u toj vinariji.

Na taj festival godišnje svake godine stigne oko 11.000 uzoraka vina iz celog sveta a u žiriju su bili enolozi, vinari, trgovci vinom, somelijeri, novinari i drugi stručnjaci za ocenjivanje kvaliteta vina. Festival se u Nemačkoj održava dva puta godišnje, u proleće i jesen.

Vinarija „Doja“ osnovana je još davne 1879. godine. Smeštena na blagim padinama u podnožju planine Jastrebac na nadmorskoj visini od 470 m, gde su razlike između dnevnih i noćnih temperatura i do 15 stepeni u period sazrevanja. Prostire se na 36 hektara u kojima su zastupljene sorte za proizvodnju belih vina: šardone, pinot noar i tamnjanika bela, i sorte za proizvodnju crvenih vina: prokupac, kaberne sovinjon i merlot.

Najveće površine nalaze se pod autohtonom sortom prokupac, oko 10 hektara, koja predstavlja simbol topličkog i srpskog vinarstva.

U srcu vinograda nalazi se moderna vinarija kapaciteta 200.000 litara koja je opremljena najsavremenijom opremom za proizvodnju vina vrhunskog kvaliteta. Svi procesi proizvodnje počev od proizvodnje grožđa, berbe, prerade grožđa u vino, procesi odležavanja i starenja vina, flaširanja do etiketiranja obavljaju se u prostorijama vinarije čime je omogućena potpuna kontrola svih procesa proizvodnje vina.

Na ovom spoju tradicionalnog i modernog, posvećeno radi tim akademskih stručnjaka, vlasnik vinarije Goran Todić, diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva i njegova supruga Slavica Todić, profesor i šef Katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.