Truba zvuči najbolje u Guči: Počeo 58.Sabor trubača

Podizanjem saborske zastave, himnom sa „Ovčara i Kablara“ i pucanjem pangrija, u Guči je danas svečano otvoren 58. Sabor trubača.

DSC_0724-Copy

Manifesaciju je otvorio je ministar bez portfelja Nenad Popović, a saborsku zastavu je podigao ambasador Rusije, njegova ekselencija Aleksandar Čepurin.
Obraćajući se prisutnima Popović je rekao da truba od svih instrumenata odražava i prošlost i budućnost srpskog naroda, kao i naše emocije.

DSC_0738_resize-Copy

„Pitaju me za Guču mnogi u Kini, Americi, Rusiji, koju tajnu kriju Guča i trubva, a ja im odgovaram truba krije tajnu srpske duše. Ništa bolje ne odražava suštinu bića srpskog naroda od trube. Uz trubu smo osvajali slobodu, uz trubu smo se veselili, venčavali, krštavali decu, uz trubu smo se tugovali i sahranjivali“, izjavio je Popović.

DSC_0770-Copy

On je istakao da Srbija nije u lakoj situaciji, jer je pritiskaju zbog Kosova.

„Naši preci su bili u još težim situacijama pa su uvek bili junaci i uvek su čuvali naše Kosovo. I mi ćemo se boriti za Kosovo. Srbi nisu kukavice, Srbi su hrabar narod i mi ćemo opravdati hrabrost naših predaka, ali Srbija je mudra i pametna. U pregovorima oko Kosova spremna na veliki kompromis, ali naravno kompromis mora da bude Ustav Republike Srbije i rezolucija 1244. Kosovo je uvek bilo i jeste i biće Srbija“, naglasio je Popović.Ministar Popović na današnjoj konferenciji za medije nakon zvaničnog otvaranja 58. Sabora trubača istakao da je Dragačevski sabor trubača posle Karnevala u Riu, minhenskog Oktobar festa treća po redu manifestacija kada je u pitanju broj posetilaca.Upravo zbog toga Vlada RS mora učiniti sve kako bi ovaj festival trajao i iz godine u godinu dobijao na kvalitetu. Sabor u Guči je sama suština srpskog bića i mi ćemo učiniti sve da ovim divnim ljudima izađemo u susret kroz kvalitetnu infrastrukturu i mnoge druge pogodnosti kako bi Sabor bio još veći i bolji“, rekao je ministar Popović.

„Čitajući brojne turističke brošure o Srbiji u svakoj je ovaj sabor naveden kao nezaobilazna destinacija. Sada mi je jasno i zbog čega“, rekao je Čepurin i dodao da će već sutra u Guču stići i portparolka inostranih poslova Ruske federacije Marija Zaharova.

Njegovoj ekselencijiji, ambasadoru Ruske Federacije Aleksandru Čepurinu predsednik Saborskog odbora, Slobodan Jolović uručio zvanje „Počasni gost Sabora trubača u Guči“.

12