U Ajdanovcu obeležena manastirska slava – kolačari porodica Šljivić iz blačkog sela Popove

 U manastiru Sv. Velikomučenika Georgija u Ajdanovcu, današnji praznik Sveti velikomučenik Georgije – Đurđevdan, koji se praznuje i kao manastirska slava proslavljen je časno i dostojanstveno uz sve prateće verske obrede.

IMG_20190506_130129

Mladi kolačari Dejan i Ana Šljivić iz blačkog sela Popove, sa ocem Lukijanom

U Ajdanovcu je i ove godine  svečano i dostojanstveno kako to i dolikuje jednoj svetinji, obeležena manastirska slava Đurđevdan.U ranim jutarnjim časovima obavljena je svečana liturgija uz prisustvo mnogobrojnih vernika, mirjana i ljudi iz redova sveštenstva.

IMG_20190506_130107

porodica Šljivić

Ovogodišnji kolačar manastirske slave je porodica Šljivić iz sela Popove nadomak Blaca.

Bla

otac Lukijan sa ovogodišnjim kolačarima

Manastir u Ajdanovcu jedini je živi muški manastir u topličkom okrugu.

O manastiru se od 1996. godine stara jeromonah Lukijan koji  se maksimalno zalaže da manastir izgleda lepo i bude lepo uređen, kako bi svi oni koji posete manastir osetili i duhovni mir i mogli da uživaju u lepom ambijentu okolo manastira i u samom manastiru u sklopu kojeg postoji i konak.

Objavljena i nova knjiga posvećena manastiru Sv Velikomučenika Georgija

Mirjana-Zivkovic-autor-768x576

profeor Mirjana Živković

Iz ljubavi prema svetinji, rodu i svom zavičaju, profesor Mirjana Živković manastiru Sv. Velikomučenika Georgija u Ajdanovcu posvetila je još jednu  knjigu naslovljenu –Delovi moštiju Nauma Starozavetnog u oltaru Svetog Đorđa.

-U srcu Jastrepca živi, traje i svedoči mnoge vekove jedini srednjovekovni manastir Svetog Georgija u mestu zvanom Ajdanovac. Od Prokuplja je udaljen 27 km a od Blaca nešto manje. Podignut je u vreme vladavine kralja Milutina (1282-1321) i njegove majke Jelene Anžujske, napisala je u jednoj od svojih knjiga profesor Mirjana Živković.