U Blacu održan IV sajam vina i hrane– Top wine fest
U Blacu je danas u hotelu IN održan IV sajam vina i hrane – Top wine fest.
Sajam je organizovao Omladinski centar za ekonomski razvoj u saradnji sa partnerima, Udruženjem Agroun, Intermedia iz Blaca i hotela IN a uz podršku Opštine Blace putem konkursa za raspodelu sredstava udruženjima građana u 2022. godini.
Ovaj događaj, pre svega posvećen je vinima ali i tradicionalnoj ili zanatskoj hrani i vinu, dobrom kuvanju i kulinarskim tradicijijama u širem smislu.
Učešće na sajmu su uzele vinarije iz Toplice, Župe i drugih vinskih reona Srbije i proizvođači sireva (Mlekara Lazar, Koza Nostra i td.) kao i proizvođači zimnice, slatkih i slanih kolača, likera i druge hrane .
Predsednik Opštine Blace Ivan Burgić ističe da lokalna samouprava Opštine Blace daje punu podršku ovom sajmu koji na pravi način promoviše vina i vinogorje kako blačkog tako i topličkog kraja ali i regiona iz okruženja.
-Posebno nas raduje činjenica da u blačkom kraju koji se pokazao kao dobar za vinogradarstvo ima sve više ljudi koji se interesuju za podizanjem novih zasada vinove loze i uskoro će blački kraj dobiti još jedan takav, ističe predsednik Opštine Blace Ivan Burgić koji je naglasio da je Opština Blace ponosna na bogatu tradiciju vinogradarenja čitavog topličkog a posebno blačkog kraja.
Prisutne na sajmu ispred organizatora pozdravio je Miloš Čolić koji je naglasio da Top wine fest kao glavni cilj ima pretvaranje Blaca i čitavog topličkog kraja u vinsku regiju kao i vraćanje Prokupcu staru slavu.
-Ove godine imamo 15-tak izlagača.Opština Blace sajmu vina i hrane dala je podršku od samog početka i ima šansu da bude stožer u promociji. Ovde su danas i dve svetski poznate vinarije iz Toplice – vinarija Doja iz Blaca i Toplički vinogradi iz Gojinovca a tu su isto uspešni učesnici iz opština iz susednih opština, istakao je Miloš Čolić koji se zahvalio svima koji su došli i koji su dali podršku sajmu.
Jedan od izlagača na sajmu bio je i Ivan Simić iz sela Grgura. Kako su nam rekli oni su ovoga puta izložili medove proizvedene na njihovom gazdinstvu,kako šumske tako i livadske a poseban specijalitet je suva šljiva u medu.
Simići inače u Grguru imaju oko120 košnica od čega je jedan pčelinjak na 650 metara nadmorske visine u šumskom predelu okružen zdravim prirodnim okruženjem.
Svoje proizvode izložilo je i gazdinstvo Jovanovića iz sela Trbunja i ovoga puta izloženi su proizvodi sa gazdinstva Jovanovića oličeni brojnim medaljama.
Sajam je imao dobru posećenos a glavni cilj i ovog sajma je ispunjen – promocija vina , vinogorja i zdrave hrane našeg kraja.
Učešće na sajmu uzele su brojne vinarije:
Vinarija Rubin Kruševac
Toplički vinogradi Gojinovac, Prokuplje
Vinarija Doja Donja Jošanica, Blace
Vinarija Botunjac Donje Zleginje, Aleksandrovac
Vinska kuća Minića, Aleksandrovac
Vinarija Milovanović, Aleksandrovac
Podrum vina Todor, Aleksandrovac
Vinarija Arandjelović Prokuplje
Vinarija Stanković Prokuplje, vina sveti Prokopije
Podrum Radosavljević, Šljivovo, Aleksandrovac
Poljoprivredno gazdinstvo Jovanović Trbunje
Mlekara Lazar Blace
Kozji sirevi Koza Nostra
Destilerija melodija Niš