U Blacu predstavljena primena novih It tehnologija u poljoprivredi

U Blacu je danas održan stručni skup-edukacija na temu -Praktična primena daljinske detekcije bespilotnim letelicama u voćarstvu i vinogradarstvu za savetodavce specijalnosti za voćarstvo i vinogradarstvo.

bscap0024

Skup je počeo u kulturnom centru “Drainac”u Blacu gde je na samom početku prisutnima uvodnu reč o Blacu dala Ana Lapčević.

bscap0025

Prisutnima su se obratili: Profesor dr Snežana  Janković pomoćnik direktora za nauku institute za primenu nauke u poljoprivredi, Predsednik Opštine Blace Ivan Burgić  , Pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Aleksandar Bogićević , Miodrag Veseli iz Privredne komore Srbije, Vlasnik vinarije Doja, Goran Todić.

Skupu je prisustvovao i predsednik So Blace Dejan Mijajlović.

bscap0026

U vinogradu vinarije Doja u selu Donja Jošanica kod Blaca, Institut za primenu nauke u poljoprivredi u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, nemačkom razvojnom bankom i Asocijacijom za bespilotne sisteme „Agrodron tim“ održao je edukaciju savetodavaca iz Poljoprivrednih stručnih službi o primeni novih tehnologija u poljoprivredi.

bscap0036

Profesor dr Snežana  Janković pomoćnik direktora za nauku instituta za primenu nauke u poljoprivredi, u svom obraćanju je istakla da je Blace mesto gde je rođena, gde se školovala i provela najlepše dane mladosti.

bscap0063

bscap0068

-Hvala vam puno što ste prepoznali koliko je važno da savremena znanja i njihova primena postanu deo svakodnevnog rada naših savetodavaca i budu primenjena kod poljoprivrednih proizvođača. Cilj današnjeg skupa je da naši savetodavci raspoređeni u 34 centara u Republici Srbiji dođu do savremenih znanja i sve to prenesu poljoprivrednim proizvođačima, rekla je Profesor dr Snežana  Janković pomoćnik direktora za nauku institute za primenu nauke u poljoprivredi.

bscap0039

Predsednik Opštine Blace Ivan Burgić  u svom obraćanju ukazao je na važnost poljoprivredne proizvodnje od koje zavisi i razvoj opštine i razvoj gazdinstava uključenih u poljoprivrednu proizvodnju.

On je ovom prilikom istakao podatak vredan pažnje, da Opština Blace  u poljoprivredu ulaže 17 miliona dinara godišnje iz budžeta za razvoj poljoprivrede.

bscap0054

-Kroz razne vidove subvencija pokušavamo da što više pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima da nabave novu opremu.Akcenat stavljamo u prerađivačke pogone za šta vlada veliko interesovanje, posebno kod žena koje žele da poljoprivredne proizvode prerade u sojim gazdinstvima u čemu im dajemo maksimalnu podršku. Imali smo dosta konkursa, od 10 iz topličkog okruga 4 su prošla iz Blaca, zajedno sa Swiss pro dodelili smo 15 plastenika za žene nosioce gazdinstava, kazao je predsednik Opštine Blace Ivan Burgić koji je naglasio da veliko interesovanje vlada i za plasteničku proizvodnju.

bscap0060

Predsednik Opštine Blace Ivan Burgić, ukazao je i na značaj prerađivačkih kapaciteta jer upravo je to što Blacu nedostaje – kako bi mlade u što većem broju zadržali na svojim gazdinstvima.

-Nadamo se da će država da nam izađe u susret i svojim sredstvima pomogne u toj realizaciji da povećamo prerađivačke kapacitete kako naša šljiva ne bi odlazila iz Blaca, izrazio je uverenje predsednik Opštine Blace Ivan Burgić.

bscap0037

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Aleksandar Bogićević , pohvalio je opštinsko rukovodstvo u Blacu kao jedan izuzetan tim ljudi, pohvalivši činjenicu da jedna mala opština toliko ulaže u poljoprivredu, naglasivši da je ministarvtvo tu da pomogne.

bscap0049

 

-Na inicijativu ministra Nedimovića završen je pravilnik za komunalnu infrastrukturu gde će mo u ovoj godini obezbediti sredstva za popravku atarskih puteva. Kako doći do njiva, je najveći problem i u narednom periodu biće objavljen javni poziv za koje će lokalne samouprave moći da apliciraju do 20 miliona, što znači da će Blace kada aplicira moći da uredi 30 km. atarskih puteva, rekao je  Pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Aleksandar Bogićević.

bscap0044

Miodrag Veseli iz Privredne komore Srbije na današnjem skupu kazao je da je formiran savet za pamtnu poljoprivredu.

bscap0041

Vlasnik vinarije Doja, Goran Todić na svojim vinogradima koji se prostiru na površini od 36 hektara, odlučio se za primenu it tehnologije i dronova, ukazavši na značaj uvođenja novih tehnologija- jer teško je sa starom tehnologijom biti konkurentan u svetu.

bscap0042

Bojan Nikolić, iz poljoprivredne službe u Blacu, ukazao je na značaj ovakvih edukacija.

Program današnjeg   skupa na kojem su prisustvovali savetodavci sa jugaSrbije :

bscap0050

Momir Alvirović, Agrodron tim Asocijacije za bespilotne sisteme, Beograd

bscap0051

Tretmani voćarskih zasada i vinograda upotrebom bespilotnih letelica,      specifičnosti, načini rada

Momir Alvirović i Zoran Stojanović, Agrodron tim Asocijacije za bespilotne sisteme, Beograd

Demonstracija snimanja MICASENSE ALTUM na zasadima, sa analizom snimaka

bscap0028bscap0046bscap0029bscap0065bscap0067bscap0030bscap0032bscap0033bscap0034bscap0052bscap0053bscap0055bscap0056bscap0057bscap0058bscap0059