U čast – 100-godišnjici Topličkog ustanka, zavičajno Udruženje topličana u Nišu za blačke đake organizovalo premijeru dokumentarnog filma – Nathaliae i Dragutin

Video prilog u nedelju na Blace info press-u.

U kulturnom centru Drainac u Blacu u organizaciji Zavičajnog Udruženja Topličana u Nišu održana je promocija dokumentrarnog filma – Nathaliae i Dragutin.Film su u velikom broju u okviru svojevrsnog istorijskog časa pratili učenici osnovne škole “ Stojan Novaković” iz Blaca i srednje škole “ Blace”. Film govori o Gvozdenom puku,o Topličkom ustanku,o Velikom ratu, a ovo  je samo jedna od aktivnosti koju Zavičajno Udruženje Topličana u Nišu organizuje povodom proslave 100-godišnjice od Topličkog ustanka.Premijeri ovog dokumentarnog filma u Blacu prisustvovali su i brojni gosti iz Niša, Toplice i ostalih krajeva.

DSCN9989

Slobodan Panić predsednik Udruženja Topličana u Nišu

Zavičajno Udruženje Topličana u Nišu osnovna je 25.juna 2004. godine i nizom svojih akcija i druženja sa ljudima iz zavičaja i cele Srbije pokušava da očuva prave vrednosti topličkog kraja.

-Jedna od našihaktivnosti je i saradnja sa ostalim Udruženjima koja su slična našem. Jedna od takvih su i Udruženje Topličana u Beogradu, klub Uskorečana u Nišu koja su takođe uključena u proslavu povodom obeležavanja 100-godišnjice od Topličkog Ustanka. Članovi Udruženja Topličana u Nišu su ljudi koji kroz sve vidove saradnje žele da pomognu zavičaju, ističe između ostalog predsednik Udruženja Topličana u Nišu Slobodan Panić dodajući da i ove godine Udruženje Topličana u Nišu 25.februara organizuje tradicionalno 12.Topličko veče.

-Ovom prilikom pozivam sve da dođu i uzmu učešće u akcijama koje Udruženje topličana u Nišu sprovodi, istakao je Panić koji je uputio veliku zahvalnost kulturnom centru Drainac na uspešnoj obostranoj saradnji koja je u proteklom periodu ostvarena ali i direktorima osnovne i srednje škole u Blacu zahvaljujući kojima je pomenuti dokumentarni film blačkim osnovcima i srednjoškolcima predstavljen u okviru školskog časa.

bscap0013

Profesor Milan Višnjić

Profesor Milan Višnjić iz Udruženja Topličana u Nišu koji je takođe prisustvovao promociji ovog filma u Blacu ukazao je na veliki značaj činjenici da su priliku da pogledaju ovaj film imali osnovci i srednjoškolci.

Pre početka filma o Topličkom ustanku govorio je Milan Lapčević predsednik Društva za negovanje istorije i tradicije srpskog naroda – Stazama slavnih predaka koje će i ovaj veliki datum iz srpske istorije – 100-godišnjicu Topličkog ustanka obeležiti na svojstven način.

bscap0012

Milan Lapčević

-Mi smo i pre dve godine obeležili Albansku golgotu tako što smo ispešačili onim istim stazama i putevima kojima se kretala slavna srpska vojska u povlačenju 1915.godine.U znak obeležavanja 100 godina od Kajmakčalana prepešačili smo put od Zejtinlika do Kajmakčalana odali poštu našim slavnim precima na vrhu Sveti Ilija a ove godine će mo u čast 100 godišnjice od Topličkog ustanka prepešačiti maršutu od sela Obilić gde je doneta odluka o podizanju ustanka 1917 godine, do Prokuplja gde je bilo sedište Topličkog ustanka, istakao je Milan Lapčević.

Pokrovitelj filma Nathaliae i Dragutin je Grad Niš, a sniman je na Kajmakčalanu, na Suvoj planini, na Krfu, u Albaniji, zapadnoj Srbiji, Čačku, Kragujevcu, Prokuplju, Gadžinom hanu, Nišu i Beogradu.

Kao sagovornici u filmu se pojavljuju istoričari, vojni istoričari, autori postavki na temu Velikog rata, kustosi muzeja, sociolozi, psiholozi, članovi udruženja potomaka Prvog svetskog rata, predstavnici crkve…

Igrano-dokumentarni film relizovala je nezavisna producenstka kuća „Petar Pan 018“ iz Niša, uz podršku Uprave za kulturu Grada Niša.

16729172_484766455245590_1686825301490119704_n