U Domu zdravlja Blace obeležena Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba

Povodom obeležavanja 29. Nacionalne nedelje zdravlja usta i zuba koja se ove godine obeležava od 13. do 19. maja 2019. godine, ovu manifestaciju obeležili smo nizom akcija koje imaju za cilj da ukažu na važnost oralnog zdravlja, kao dela opšteg zdravlja. Nosioci aktivnosti su zaposleni u stomatološoj službi Doma zdravlja Blace.

Mere zaštite zuba treba sprovoditi tokom čitavog života počevši i pre nicanja zuba, tj. tokom trudnoće. Posebno značajna ciljna grupa za preventivni rad su trudnice i deca školskog i predškolskog uzrasta kod kojih se mogu sprovesti skoro sve mere zaštite stalnih i preostalih mlečnih zuba. U predškolskom i školskom uzrastu se i mnogo toga nauči o oralnom zdravlju i navike o higijeni se ustaljuju. Iz navedenih razloga, u okviru ove kampanje posebno su aktivna deca predškolskog i osnovnog školskog uzrasta, nastavnici i roditelji

U protekloj nedelju su stomatolozi Doma zdravlja organiѕovali preventivne preglede velikog broja dece u cilju sprovođenja mera zaštite stalnih i mlečnih zuba. U akciju su bila uključena deca predškolskog i školskog uzrasta sa kojima su stomatolozi zajedno učili o pravilnoj oralnoj higijeni, faktorima rizika koji doprinise razvoju bolesti usta i zuba, i sve to kroz radionice i predavanja, i na zabavan način ukazano im je na značaj dobrog oralnog zdravlja za svakodnevne aktivnosti kao sto su govor i smeh.

IMG_3784IMG_3785IMG_3786IMG_3787IMG_3788IMG_3789IMG_3790IMG_3791IMG_3793IMG_3794