U Kondželju održan Svetoplički Vidovdanski sabor

 

vidovdan1U znak sećanja na Kosovski boj, danas 28. juna, u porti manastira Toplička Gračanica u Kondželju, održan je 20. Vidovdanski Svetoplički sabor, čiji organizatori su Toplički upravni okrug i Opština Kuršumlija.

vidovdan3-768x526

Svečanu liturgiju povodom ovog važnog i značajnog praznika služio je vladika niški Arsenije i sveštenstvo Toplice. U programu svečane akademije, učestvovale su sve četiri opštine Topličkog upravnog okruga, a na njoj su dodeljene i tradicioanalne „Vidovdanske povelje“, koje nose imena slavnih kosovskih junaka. Ova priznanja dobitnicima je uručio načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković. Najviše Vidovdansko priznanje, Povelju „Car Lazar“, dobio je general major Slađan Stamenković, zamenik komandanta Kopnene vojske Srbije. Kao komandant treće brigade u čijoj zoni odgovornosti je i Toplički upravni okrug, njegova brigada i on lično, oduvek su nesebično pružali podršku okrugu.

vidovdan11-768x642

Povelja „Carica Milica“ ove godine pripala je prof. dr Slavici Đukić Dejanović, koja je svojim delovanjem na visokim funkcijama dala veliki doprinos Toplici, posebno razvoju demografske politike. Ovogodišnji dobitnik priznanja „Jug Bogdan“ je prof. dr Dragan Simeunović, redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

vidovdan12-768x613

On je na brojnim skupovima i tribinama sa posebnim poštovanjem i divljenjem širio svest o junačkim i herojskim podvizima naših predaka iz Toplice. Priznanje „Milan Toplica“ dodeljeno je na predlog mnogobrojnih udruženja, doktoru Bratislavu Dikiću, bivšem komandantu Žandarmerije i generalu policije, koji je pored svog profesionalnog angažovanja na odbrani interesa Republike Srbije, sada i kao penzionisani pripadnik bezbednosnih snaga Srbije učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama obezbeđivanja materijalnih sredstava za porodice palih boraca. Nagradu je primio njegov sin Stefan Dikić.

vidovdan5-768x513

Organizacioni odbor odlučio je da ove godine dodeli dve povelje „Kosančić Ivan“. Ovo priznanje dobio je Slobodan Panić, predsednik Zavičajnog udruženja Topličana u Nišu, koji je brojnim donacijama pomagao prokupačkom porodilištu, seoskim domaćinstvima u opštini Kuršumilja, u Žitorađi horu „Biseri” i mnogim izdvojenim odeljenjima škola u Toplici.

Povelju „Kosančić Ivan“ dobio je i Dragiša Stojanović, šef dopisništva RTS u Prokuplju, na predlog predstavnika Opštine Kuršumlija. Ovo priznanje je Stojanoviću dodeljeno za doprinos afirmaciji Kuršumlije i cele Toplice.

vidovdan-768x533

Pozdravljajući prisutne goste i dobitnike priznanja u porti crkve Toplička Gračanica, načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković je rekao da se na Vidovdan dogodila najvažnija stvar za Srbe, jer smo tog dana sebe odredili kao narod, koji ne pristaje na ropstvo i tlačenje.

-Ovo je dan koji predstavlja simbol veličine našeg naroda. Dan koji je i u našim porazima pokazivao koliko smo veliki i ako brojčano mali. I danas sam posebno srećan što se sa svima vama nalazim ovde, ispred Topličke Gračanice, u srcu junačke Toplice i što mogu da kažem da Srbiju i tada, kada su mislili da su je pokorili, nisu, jer srpski duh je nepokolebljiv, nepokoran i nikada nije ustuknuo pred osvajačem. Pokloniti se ovde danas za mene je najveća čast, jer svaki naš dan za koji živimo je dan za koji su naši preci ginuli. Zato nikada ne smemo da zaboravimo ko smo, od koga potičemo i koje svetinje branimo, istakao je načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković.

vidovdan2-768x496

U ime laureata Vidovdanskih priznanja zahvalila se Slavica Đukić Dejanović.

-Zahvaljujem se Organizacionom odboru što je, analizirajući činjenicu, da je srpska vojska uvek uz svoj narod, da je policija tamo gde treba da bude, da postoji jedinstvo državne i crkvene misli i dela, da je demografija pitanje koje zavređuje posebnu pažnju, kao i da informisanje i negovanje svega onoga što Toplica iznedri, bio orjentir da nam se dodele ovako značajna priznanja. Ona nas naravno i obavezuju da budemo uz Toplicu i da upravo iz nje šaljemo poruku, koliko slavna prošlost može biti bitna za ono što u budućnosti jeste najverednije, a to je ljubav i stabilnost, naglasila je Đukić Dejanović.

Na akademiji su dodeljene zahvalnice i nagrade autorima najboljih radova literarnog konkursa, koji tradicionalno povodom Vidovdana raspisuje Toplički upravni okrug.

Nagrade najboljim stvaraocima uručio je načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković, a to su ovoga puta Anastasija Đinđić, Julija Jovanović, Katarina Čarapić, Milica Bjeletić, Uroš Tošković i Nikolina Jovičić.

Po završetku svečanosti, na kojoj su uručene Vidovdanske nagrade, u porti Topličke Gračanice predstavljen je i časopis za kulturu i društvena pitanja „Toplički venac“.

vidovdan7-768x540