U Narodnom muzeju Toplice otvorena izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“

U Narodnom muzeju Toplice danas je otvorena izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, koju je organizovao Istorijski arhiv Toplice, u okviru programa obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici Jugoslovenske kinoteke i autori izložbe Aleksandar Erdeljanović i Božidar Marjanović, predstavnici lokalne samouprave, kao i direktori ustanova kulture u Prokuplju.

-Cilj izložbe je prikazivanje kinematografskih dokumentarnih ostvarenja vezanih za Srbiju, srpski narod i srpsku vojsku u Prvom svetskom ratu. Izložba se sastoji iz tri dela, prvi je hronološki i sadrži sve snimke, kako domaćih snimatelja, tako savezničkih i onih iz okupatorskih zemalja. Drugi deo izložbe sadrži srpske teme i treći govori o Srbima u svetskom filmu. Reč je o rediteljima, glumcima, scenaristima, koji su za vreme Prvog svetskog rata nastupali u stranim kinematografijama, izjavio je autor, Aleksandar Erdeljanović .

Prema njegovim rečima, izložbu prati i filmski program, tako će četiri filma biti prikazana u Prokuplju u okviru obeležavanja 100 godina od Topličkog ustanka.

Ispred Opštine Prokuplje prisutne je pozdravila i izložbu otvorila članica Veća zadužena za kulturu, Milica Erić.

-Okupili smo se danas u pomen stogodišnjice Topličkog ustanka, sa ciljem da se podsetimo stradanja naših predaka, koji su dali život braneći svoj prag i svoju otadžbinu. Zahvaljujući njima, mi danas gazimo slobodnim tlom.

Toplički ustanak podignut je 1917. godine. To je bio srpski ustanak protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata i jedini ustanak u porobljenoj Evropi. Okupator je u Srbiji stanovništvo podvrgao ekonomskoj eksploataciji, uništio kulturna dobra, zabranio ćirilicu i vršio nasilnu mobilizaciju nad srpskim stanovništvom. Sve sa ciljem kako bi slomio svest naroda o samostalnoj državi. Međutim, srpski narod, nepokolebljiv i ponosan, nije se dao poraziti, te stoga podiže Toplički ustanak na čelu sa Kostom Vojinovićem i Kostom Pećancem. Toplički ustanak odneo je brojne žrtve. Za vreme borbe i posle gušenja ustanka, okupatori su ubili oko 20. 000 muškaraca, žena i dece.

Danas, posle 100 godina od Topličkog ustanka, još uvek na duši stoji otisak teške okupatorske čizme, koji ni danas a ni za još stotina godina neće izbledeti. Naša moralna obaveza je da ne dozvolimo da golgota srpskog naroda ode u zaborav i da junački duh naših predaka zauvek ostane ponos našeg pokolenja, kazala je većnica Erić, podsetivši na herojski otpor srpskog naroda .

Posetiocima izložbe prikazan je film snimljen povodom obeležavanja 10. godišnjice Topličkog ustanka u Prokuplju. Bila je to prilika da se podsetimo na izgled našeg grada pre 90 godina.Ova izložba i filmovi o Srbiji i Srbima ostaju svetao primer požrtvovanja i istinoljublja ljudi koji su ih stvarali u jednom od najtežih perioda istorije dvadesetog veka.