U prokupačkom porodilištu za nedelju dana rođeno 17 beba – najviše od početka godine

????????????????????????????????????

Prošle nedelje je u prokupačkom porodilištu rođeno 17 beba, 10 devojčica i sedam dečaka, što je najveći broj novorođenčadi u jednoj nedelji od početka ove 2022. godine, saopštili su iz te zdravstvene ustanove.

Kako su naglasili u tom porodilištu, koje radi pri okružnoj bolnici „Dr Aleksa Savić i jedino je u Topličkom okrugu, od početka ove godine rođeno je ukupno 164 beba što je više od proseka za isti period prethodnih godina.

Takođe kažu da da se u poslednje vreme sve više mladih bračnih parova u Topličkom kraju odlučuje za rađanje drugog, trećeg pa i četvrtog deteta.

Kako ističu u lokalnoj samoupravi porast nataliteta je i očekivan zbog aktivne populacione politike koju vodi Vlada Srbije i mera koje sprovodi Grad Prokuplje.

–Svake godine sa 60.000 dinara nagrađujemo prvorođenu bebu iz našeg grada, što je samo jedan u nizu podsticaja koje Grad Prokuplje daje mladim parovima i deci u cilju povećanja nataliteta, rekli su u lokalnoj samoupravi.

Prema njihovim rečima već nekoliko godina unazad svakom prvorođenom i drugorođenom detetu u porodici dodeljuje se jednokratno po 20.000 dinara, što uz ostale prinadležnosti koje se iz Republike Srbije izdvajaju za rađanje dece, čini značajan podsticaj u povećanju prirodnog priraštaja kako u Srbiji tako i u Topličkom okrugu .

Porast nataliteta u prokupačkom kraju ohrabruje s obzirom na činjenicu da je broj novorođenčadi u poslednje dve decenije na tom području beležio stalan pad.

Između 2017. godine, kada je rođeno 650 beba i 2021. godine, kada je u tom porodilištu rođeno 576 beba za godinu dana, taj broj kretao se oko 600 novorođenčadi.

Brojka od 17 beba rođenih za sedam dana ukazuje da se u prokupačkom i Topličkom kraju nešto menja na bolje kada je natalitet u pitanju, ističu u prokupačkoj lokalnoj samoupravi.

Takođe naglašavaju da su deca prioritet i da će sva raspoloživa materijalna sredstva uvek biti ulagana u poboljšanje uslova njihovog odrastanja i školovanja.