U Prokuplju obeležen Dan borca

Polaganjem venaca na Spomen kosturnicu na brdu Hisar u Prokuplju obeležen je Dan borca. U znak sećanja na ovaj istorijski datum, vence su položili delegacije Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, potomci ratnika od 1912. do 1920.godine i udruženje rezervnih vojnih starešina Prokuplja.
Evocirajući uspomene na donošenje odluke o podizanju ustanka protiv okupatora 4.jula 1941. godine, sekretar SUBNOR-a Prokuplja Miroslav Veličković je rekao da se događaji iz borbe protiv fašizma od 1941. do 1945. godine nikada ne smeju zaboraviti.
-Odmah nakon donošenja odluke o organizovanom otporu protiv okupatora i njegovih slugu narod Toplice i Prokuplja krenuo je sa pripremama. Tokom četvorogodišnjeg rata protiv okupatora Prokuplje je pretrpelo mnoge ljudske žrtve i materijalne štete.U borbi za oslobođenje život je izgubilo 6.000 boraca, od 30.000 koliko ih je učestvovalo. Od 24 narodna heroja,16 je poginulo tokom rata, a partizanske spomenice dobilo je 500 boraca, rekao je Veličković i podvukao da značajne datume iz istorije oslobodilačkih ratova Srbije, treba obeležavati na dostojanstven način.
Prema njegovim rečima, istina o borbi protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, mladim naraštajima treba da se prenosi na pravi način, zbog toga što je sloboda u kojoj oni danas uživaju, ostvarena životima mnogih njihovih predaka.