U Prokuplju obeležen Dan pobede nad fašizmom

????????????????????????????????????

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 9. maj, u Prokuplju je obeležen ceremonijom odavanja počasti i polaganjem venaca na Spomen obeležje palim borcima u Drugom svetskom ratu, ispred zgrade Skupštine grada Prokuplja. Ovom prilikom, vence pijeteta, položili su zamenik gradonačelnika Grada Prokuplja Dejan Tonić i gradski većnik Marko Kostadinović, predstavnici Vojske Srbije, Topličkog upravnog okruga i predstavnici boračkih udruženja.-Na današnji dan, pre 76 godina okončano je najveće stradanje i uništavanje, koje je ljudska civilizacija ikada videla. Hrabri ljudi ginuli su za slobodu, koju danas slavimo, a ovaj dan simbolizuje pobedu slobodnog sveta nad totalitarnim mrakom nacizma, koji je pretio da ga uništi. U istorijskoj pobedi nad fašizmom i nacizmom veliki doprinos je dala i Srbija. Bolne rane tog rata, naša zemlja će osećati mnogo godina kasnije. Zato mi ne možemo i ne smemo da zaboravimo tu žrtvu naših predaka, rekao je zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tonić.

1

On je istakao da su sloboda, ponos i junaštvo ključne reči našeg naroda.

-Mi smo se i tada okupili oko barjaka slobode i krenuli da neprijatelje proteramo sa naše rodne grude, zaštitimo ne samo svoj, već i druge narode, koji žive na ovim prostorima. Srbi su brojčano mali, ali narod velikih slobodarskih i pravednih ideja. Tih ratnih godina stradali su svi evropski narodi. O velikoj ulozi Rusije, govori činjenica da je 75 odsto nacističkih divizija uništeno na istočnom frontu i da je najveći broj žrtava dala upravo Rusija. Deveti maj je dan kada slavimo i Dan Evrope, koji je neraskidivno povezan sa tekovinama antifašizma, jer je upravo savremena Evropa zasnovana na osnovnim načelima, kojima su se vodili borci protiv nacizma i fašizma. I kao sledbenci ovih principa, naša zemlja je deo ove evropske porodice, istakao je Tonić.

11

On je naglasio da sa ponosom možemo da kažemo, da je jaka antifašistička tradicija uvek živa u našem narodu, a mir, solidarnost i tolerancija su principi, na kojima se naše društvo razvija.

-Baš iz tog razloga i na tim temeljima, mi danas gradimo bolju budućnost, ali i spremno odgovoramo na izazove, koje je pred nas stavila pandemija izazvana virusom Kovid 19. Borimo se hrabro, a naši lekari i medicinski radnici su naši novi heroji. Oni danas brane život, a odgovornom zdravstvenom politikom, sprovodeći vakcinaciju brže i efikasnije od mnogih većih zemalja u svetu, Srbija brine o zdravlju svojih građana, podvukao je zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tonić, na ceremoniji obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom.

U kulturnom delu ovog programa, kazujući stihove, učestvovale su prokupačke učenice Anđela Stanković i Dunja Marković.