U Prokuplju obeležen Dan Sektora za vanredne situacije i slava vatrogasaca

Pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice u Prokuplju danas su u centru grada tehničko-spasilačkim zborom obeležili Dan Sektora za vanredne situacije i slavu vatrogasaca.

Tim povodom, na Trgu topličkih junaka održana je manifestacija taktičko-tehnički zbor, uz prisustvo dece iz Predškolske ustanove „Neven“ i učenika prokupačkih osnovnih škola, koji su imali priliku da se upoznaju sa poslom vatrogasaca, opremom i načinom kako da zaštite sebe i druge.

Deca i učenici pokazali su veliko interesovanje za rad vatrogasnih jedinica. Posebno im je bila interesantna oprema kojom se gase požari, ali i vatrogasci koji su hrabri, požrtvovani i uvek spremni za akciju spasavanja.U Srbiji je 17. septembra 2009. godine osnovan Sektor za vanredne situacije, kao jedinstvena služba za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama. Ovaj dan se obeležava jer je to dan usvajanja Akcionog plana za formiranje jedinstvene službe za vanredne situacije.

Takođe, vatrogasci-spasioci širom Srbije 17. septembra obeležavaju i krsnu slavu Presvetu Bogorodicu Neopalimu kupinu ili nesagorivu kupinu, zaštitnicu vatrogasaca. U svim jedinicama u Srbiji slava se slavi uz sečenje slavskog kolača i želje da svi vatrogasci-spasioci budu zaštićeni prilikom gašenja požara i drugim intervencijama i izazovima.

Ideja za prihvatanje ove slave kao zaštitnice vatrogasaca potekla je 2015. godine prilikom rada vatrogasaca-spasilaca Sektora za vanredne situacije na stvaranju nove vatrogasne jedinice na Hilandaru.