U Prokuplju održana manifestacija „Dani višnje 2018.”

U organizaciji Opštine Prokuplje održana je privredno turistička manifestacija pod nazivom “Dani višnje 2018.” Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji prisustvovao je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović sa saradnicima, profesori mnogih visokoškolskih ustanova, mnogobrojni proizvođači višnje i drugog voća iz Prokuplja, Blaca, Žitorađa i Merošine, proizvođači poljoprivrednih i priključnih mašina i predstavnici javnog, društvenog i kulturnog života prokupačke opštine.

DSC_5206(1)
-Zbog značaja brenda oblačinske višnje ovo je četvrti put kako se ova jedinstvena manifestacija organizuje zavoćare, prerađivače i vlasnike hladnjača, izjavio je Paunović i dodao da je nadaleko čuvena oblačinska višnja postala Topličko crveno blago.
Sa ovog skupa nadležnim državnim organima poslata je poruka, da se zbog nepovoljne demografske slike, očuvanja proizvodnje i brenda, višnja uvrsti u strateški proizvod.

DSC_5209 (1)
-Jedan od osnovnih ciljeva ove manifestacije je da se proizvođači upoznaju sa novinama i novoj tehnologiji proizvodnje ovog voća, primeni novih standarda, podizanju kvantiteta i kvaliteta proizvoda uz smanjenje troškova proizvodnje, rekao je Paunović i naglasio da se višnja na teritoriji prokupačke opštine proizvodi na površini većoj od 2.000 hektara i da se na direktan i indirektan način ovom proizvodnjom bavi blizu 90 odsto domaćinstava.

DSC_5241
On je posebno podvukao da proizvodnja ovog voća ima svoje uspone i padove i da je ovo jedna od težih godina za naše proizvođače.
-Ono što je sigurno jesta da nam je potreban drugačiji pristup. Lokalna samouprava, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i drugim državnim organima, čini velike napore da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima u povećanju kapaciteta za prihvat i preradu višnje i drugog voća.

DSC_5269
„O klonskoj selekciji oblačinske višnje” govorio je prof. drDragan Nikolić, a „Savremenenom rešenju za berbu koštičavog voća” prof. Radomir Mrvaljević. Doktor Miroslav Ivanović govorio je na temu „Zaštiti sebe, a ne samo biljke.”
Na platou Poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” održan je mini sajam poljoprivrednih mašina i priključne opreme.
Generalni zastupnik italijanske firme Ferari za Srbiju Dejan Petković rekao je da je u poslednja dva meseca potražnja za tresača voća nadmašila sva očekivanja.

DSC_5293
-Zbog smanjenja troškova proizvodnje i nedostatka radne snage prodato je više od 200 tresača voća. Ono što je povoljno jeste da je nadležno ministarstvo kupcima vraćalo i do 60 odsto sredstava, izjavio je on.
Na manifestaciji su dodeljena i priznanja.

DSC_5332
Za najuspešnijeg mladog proizvođača višnje proglašen je Vladan Dinčić iz prokupačkog Novog Sela.
Prvo mesto za najboljeg poljoprivrednog proizvođača proglašena je Slađana Radosavljević iz sela Mađare.Drugo mesto pripalo je Zoranu Mitroviću iz Donje Stražave, a treće Goranu Kovačeviću iz Velike Plane.
Za najuspešnijeg proizvođača organske hrane proglašen je Ljubinko Vasiljević iz Gornje Rečice.
Najuređenije dvorište ove godine imao je Nenad Tomović iz Velike Plane.
U kulturnom delu programa učestvovao je KUD “Abrašević” i dečiji hor „Sanjalice” prokupačkog Doma kulture.

DSC_5370DSC_5379(1)DSC_5282(1)DSC_5284