U Prokuplju počeli radovi na izgradnji stanova za izbeglice

U Prokuplju su počeli radovi na izgradnji zgrade od 20 stanova za izbegla lica sa teritorije Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji žive na teritoriji prokupačke opštine.
Ugovor o izgradnji ovog stambenog objekta zaključen je između Komeserijata za izbeglice i migraciju Republike Srbije i Opštine Prokuplje.
Sama izgradnja stanova radi se u okviru sprovođenja Regionalnog stambenog programa koji se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansira se sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator sprovođenja ovog programa.
Kamen temeljac za izgradnju stanova postavili su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar za inostrane poslove Ivica Dačić i predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović. Postavljanju kamen temeljca, pored mnogobrojnih donatora, predstavnika lokalne samouprave i građana, prisustvovao je i narodni poslanik u Skupštini Srbije Darko Laketić.
Prokuplje je jedno od devet opština u Srbiji u kojima će biti izgrađeno ukupno 200 stanova iz drugog Regionalnog stambenog projekta Republike Srbije, čija ukupna vrednost iznosi 13 miliona evra.
Na samom gradilištu, koje se nalazi na katastarskoj parceli br. 1810/1 kod Sportske hale “Dr Zoran Đinđić”, počeli su zemljani radovi. Nakon završetka ovih, slede armirano-betonski radovi, a nakon toga i početak izgradnje same zgrade.
-U Prokuplju će biti izgrađena višeporodična stambena zgrada sa podrumskim prostorijama, prizemljem i tri sprata ukupne neto stambene površine od 843 kvadratna metra, ukupne vrednosti od 411.409 evra. Finansijska sredstva za izgradnju zgrade obezbeđena su kroz donatarska sredstva Fonda Regionalnog stambenog programa, preko banke za razvoj Saveta Evrope i kroz učešće lokalne samouprave, izjavio je član Opštinskog veća Opštine Prokuplje Vladimir Pešić dodavši da je lokalna samouprava obezbedila zemljište, a u pripremi je i obezbeđenje neophodne infrastrukture.
Stambene jedinice namenjene su za trajno rešavanje stambenog pitanja najugroženijih izbeglica koje se nalaze na teritoriji prokupačke opštine.
Ove stanove izbeglice će dobiti u zakup, sa mogućnošću kasnijeg otkupa po povlašćenim cenama.
Pešić je istakao da je po važećim zakonskim propisima lokalna samouprava investitor i vlasnik stambenog objekta.