U Prokuplju uručene svetosavske nagrade – Svetosavska povelja Dr Mirjani Bojanić Ćirković iz Blaca

????????????????????????????????????

U čast prvog srpskog prosvetitelja Svetog Save, u Domu kulture u Prokuplju održana je Svetosavska akademija u organizaciji Topličkog upravnog okruga.

akademija1

Svečanosti, čiji je domaćin bio načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović, prisustvovao je narodni poslanik doc. dr Darko Laketić, predstavnici crkve, gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović, članovi Gradskog veća, predstavnici policije, predstavnici opština Žitorađa, Blace i Kuršumlija, direktori javnih preduzeća i ustanova, brojni građani Toplice.

Nakon himne o Svetom Savi, koju je izveo hor Doma kulture, o srpskom prosvetitelju i utemeljivaču obrazovanja, prvom srpskom arhiepiskopu, besedio je protojerej Boban Stojković.

akademija2

-Pripala mi je velika čast da u ovoj jubilarnoj godini, u drevnoj topličkoj eparhiji koju je još davne 1219. godine osnovao Sveti Sava, otac svih nas, istinski  stub pravoslavlja, naš putovođa, po svemu sličan uzvišenom starozavetnom proroku Mojsiju, govorim. Za srpski narod, on je večni princ, naš narodni učitelj i prosvetitelj. Draga braćo i sestre, Sveti Sava nam je danas potrebniji više nego ikada. I nama i svetu u kojem živimo. Srpski narod treba svake godine u isto vreme, na Savindan da se preispita da li je dostojan ovog svetitelja, nije li se oglušio o njegove savete. Ove godine, kada proslavljamo veliki jubilej, 800-godišnjicu od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, postavlja se pitanje kojim putem treba da idemo i šta nam je činiti. To je put koji vodi do carstva nebeskog. Srpski narod je i pred Bogom i pred celim svetom pokazao svoje pravo lice. U današnje vreme ponovo preživljavamo to egzistencijalno pitanje.  Teško nam je da opstanemo kao narod dok nam nečovečni ljudi stežu omču oko vrata, a mi treba da ostanemo uspravni, da budemo ljudi, svesni i savesni. Neka nam ovo saborovanje u čuvenoj Toplici bude put da se u svesti i savesti, znanju i mudrosti, ali pre svega čovečnosti, setimo onoga što nas je učio patrijarh Pavle, da budemo prvo ljudi, besedio je protojerej Stojković.

akademija3

Nakon besede, prisutne je pozdravio načelnik Topličkog upravnog okruga, Milan Aranđelović, koji je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja gostiju.

-Jedan od mnogih razloga da budemo ponosni što smo Srbi, možda i najvažniji, a sigurno najčasniji, jeste što smo deo pravoslavlja. Svetosavlje kao takvo, predstavlja odricanje zarad pravog, pravoslavnog, plamenitog puta. Ogrnuti svetosavljem, Srbi su se izborili sa mnogim životnim teškoćama. Verujem da hrabrost koju i danas kao narod imamo, podstiče to što je duboko u našoj svesti i duši ukorenjeno, da je naše puteve utabao Sveti Sava. Kao utemeljivač obrazovanja, naučio nas je da se znanjem i pravdom najbolje možemo izboriti sa onima koji nam ne žele dobro, rekao je Aranđelović.

akademija4

Govoreći o priznanjima, Povelji i pohvalnicama koje Toplički upravni okrug tradicionalno dodeljuje povodom proslave Svetog Save, Aranđelović kaže da je ponosan što u topličkom kraju ima mnogo onih koji ih zaslužuju.

-Toplički okrug je na pravom putu i verujem da ga očekuje bolja budućnost, sa ovakvim ljudima u njemu. Zato nam je bilo teško da odaberemo one koje ćemo danas nagraditi. Želeli smo da pohvalimo i iskustvo i mladost, da ne zaboravimo one koji su naš ponos. Zahvaljujem svima koji su predlagali dobitnike, onima koji su došli da nas večeras podrže i svima onima koji u Topličkom okrugu žive, sa verom da ćemo uvek biti ponosni što smo Topličani, poručio je načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović.

akademija5

Dr Mirjana Bojanić Ćirković dobitnik svetosavske povelje

Komisiji za dodelu Svetosavske povelje i pohvalnica bilo je izuzetno teško da se opredeli kome će ove godine uručiti ova prestižna priznanja.
Načelnik Topličkog upravnog okruga, Milan Aranđelović, u svom govoru, pored ostalog, je rekao da se Komisija za dodelu priznanja rukovodila time da se ovom prilikom pohvali mladost i iskustvo, da se ne zaborave oni koji su naš ponos i oni čiji će uspesi tek da se nižu.
Komisija za dodelu Svetosavske povelje, u kojoj su bili predstavnici svih opština Topličkog upravnog okruga i Grada Prokuplja, predstavnici crkve i načelnik Topličkog upravnog okruga odlučila je da se ovo predstižno priznanje dodeli prof. dr Milanu Milisavljeviću.
U obrazloženju za dodelu nagrade navodi se da je Milisavljević rođen 1957. godine u Prokuplju, gde je završio osnovnu i srednju školu, a Medicinski fakultet je završio u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,13. On je završio i Stomatološkiu fakultet, a na Filozovskom fakultetu položio je ispite na odseku Kliničke psihologije. Usavršavao se u Vašingtonu i na Univerzitetu u Džordžiji. Objavio je veliki broj naučnih radova u zemlji i inostranstvu. Zahvaljujući Milanu Milisavljeviću i njegovom radu za Toplicu se čulo, ne samo u našoj zemlji, nego i van njenih granica. Za svoj dugogodišnji naučni i istraživački rad, dobio je brojne nagrade i priznanja.
-Duboko se zahvaljujem na dodeljenom priznanju, Svetosavskoj povelji. Ovo je poseban dan u mom životu, jer Povelja nosi ime Svetog Save, istorijski najznačajnije ličnosti među srednjovekovnim Srbima. Kao dobitnik, ulazim u društvo odabranih laureata. Povelja mi je dodeljena za dostignuća u oblasti anatomije. Dugi niz godina bavim se divnom profesijom, a to je prosvećivanje omladine. Kao profesor anatomije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, predajem studentima prve godine najveći, najteži i najznačajniji predmet medicine, rekao je on i dodao da su najlepše i izuzetno značajne nagrade koje se dobiju iz rodnog kraja.
Dobijeno visoko priznanje, prof. dr Milisavljević je posvetio svojoj porodici i svojim, kako je on naglasio, dragim studentima.
On je posebno naglasio da je biti Prokupčanin i Topličanin čast i ponos.
Ovogodišnji dobitnici pohvalnica su dr Mirjana Bojanić Ćirković iz Blaca, učiteljica Jelena Babić iz Prokuplja, učenica srednje škole Jana Dragović iz Kuršumlije i Opština Žitorađa.
U obrazloženju za dodelu pohvalnice dr Mirjani Bojanić Ćirković navodi se da je ona autor više od 40 naučnih radova iz oblasti srpske i svetske književnosti, da je od prošle godine istraživač na projektu „Književna i jezička prošlost i sadašnjost juga Srbije“ u okviru ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti. Ovaj projekat usmeren je ka osvetljavanju doprinosa književne tradicije Toplice našoj zemlji i svetu.
Učiteljica i najbolji edukator u Srbiji, Jelena Babić, dobitnik je prestižne nagrade Udruženja za preduzetništvo „Živojin Mišić“ koju već pet godina dobija deset najboljih edukatora u Srbiji, navodi se u obrazloženju za dodelu priznanja.
Najmlađi ovogodišnji dobitnik pohvalnice je Jana Dragović, učenica srednje škole, nosilac diplome Vuk Karadžić. Na Književnoj olimpijadi u Sremskim Karlovcima, ona je prošle godine osvojila drugo mesto. Istraživačka stanica Petnica do sada joj je tri puta slala poziv da učestvuje u naučnoistraživačkom radu koji se realizuje u ovoj ustanovi.
Da dodeli povelju Opštini Žitorađa, Komisija se opredelila iz razloga što su u ovoj topličkoj opštini, tokom prošle godine, ostvareni posebni rezultati u proširenju i adaptaciji vodovodne i kanalizacione mreže, asfaltirane su mnoge ulice u mesnim zajednicama i rekonstruisani i adaptirani mnogi objekti, čime su se stvorili uslovi za bolji i kvalitetniji život građana.
U ime Komisije za dodelu priznanja i svoje lično ime, nagrađenima je čestitao načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović, koji je podvukao da se najgrade dodeljuju najboljima i da one predstavljaju podstrek drugima, bez obzira na godine starosti, da daju svoj doprinos sveukupnom razvoju sredine u kojoj žive i rade.

akademija6akademija7