U selu Popovi duvan se prodavao još u doba Kraljevine: “Prodaja duvana raklamna tablica iz doba Kraljevine” još se čuva u selu Popovi kraj Blaca

Vekovima stara reklamna tabla za prodaju duvana sa grbom Kraljevine Jugoslavije, još se čuva u podrumu Božura Grujića iz sela Popove.

Ona je , pre više od jednog veka stajala na seoskoj prodavnici u selu Popovi nadomak Blaca.

Nju danas verno od zaborava čuva meštanin ovog sela Božur Grujić, zajedno sa uspomenama iz tada teških vremena meštana ovog sela.

20221027_165535

Lokalna prodavnica smeštena u strogom centru Popove čiji je vlasnik bio Stevan Pištoljević, stara više od jednog veka imala je reklamnu tablu za prodaju duvana. Na njoj je stajao grb Kraljevine Jugoslavije.

Prikazana tabla svedoči da je u selu Popovi nadomak Blaca  u davno vreme bila prodavnica duvana i drugih potrebština za seoska domaćinstva.

Pored toga moglo se svratiti na čašicu rakije i kafu posle obavljenog posla u polju i na njivi.

20221027_165609

Pored tih usluga vlasnik prodavnice Stevan Pištoljević – Steva bio je i guslar, saznajemo od Božura Grujića meštanina sela Popove.

  • To je za mene kao dete ostavilo lepo sećanje tako da i danas volim da slušam guslare.

Bilo je to vreme kada su u okolini sela bili okršaji Četnika i Partizana, a u jednom periodu u ovom selu bili su smešteni i Bugari.

Bila su to teška vremena za seosko stanovništvo jer u prodavnici je pre podne robe moralo biti za Partizane a po podne za  Četnike.

Na ovoj tabli mogu se videti i tragovi okršaja.

Bilo je to pre više od jednog veka…Ostala je samo ova tabla kao svedok jednog vremena.