U Topličkom okrugu smanjen broj krivičnih dela

????????????????????????????????????

-U periodu januar-majove godine evidentirana su 384 krivična dela, što je za osam odsto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je evidentirano 417, izjavio je  načelnik Policijske uprave Prokuplje(PU) Nenad Kaličanin.
U prvih pet ovogodišnjih meseci na području Prokuplja, Blaca, Žitorađa i Kuršumlije, koje pokriva Policijska uprava, zabeleženo je 47 teških krađa što je za 25,4 odsto manje u odnosu na isti period lane.
-Od 150 krivičnih dela sa nepoznatim počiniocem 64 odsto su rasvetljena. Tokom petomesečnog rada realizovano je 35 zaplena opojnih droga i sa ulice sklonjeno 3,419 kilograma narkotika, izjavio je načelnik PU i dodao da je u istom periodu 2017.godine relizovana 21 zaplena i oduzeto 13,728 kilograma opojnih droga.
Pripadnici policije su protiv 31 osobe podneli krivične prijave zbog krivičnog dela neovlašćene proizvodnje, stavljanja u promet i neovlašćenog držanja opojnih droga.
Govoreći o nasilju u porodici, Kaličanin je podvukao da su u periodu januar-maj ove godine evidentirana 54 krivična dela nasilja u porodici, izrečeno ukupno 118 hitnih mera, 71 mera zabrane učinioca da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj i 39 mera privremenog udaljavanja učinioca iz stana.
-Pojačanom kontrolom pripadnika saobraćajne policije broj saobraćajnih nezgoda u prvih pet meseci ove godine manji jeza 7,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Od 1.januara do kraja maja registrovane su 62 saobraćajne nezgode u kojima je jedna osoba poginula. Prošle godine u navedenom periodu bilo je registrovano ukupno 67 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo osam osoba, rekao je Kaličanin i naglasio da su pripadnici saobraćajne policije zbog prekoračenja brzine, vožnje pod dejstvom alkohola, nekorišćenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog preticanja podneli 6.112 prekršajnih prijava.
U cilju sprovođenja projekta “Matura 2018” organizovana su predavanja maturantima u svim prokupačkim srednjim školama.
Radeći na prevenciji pripadnici policije organizovali su mnogobrojne radionice, tribine, predavanja , kao što su „Osnovi bezbednosti dece”, „Bezbedno dete-bezbedna škola”, „Za život bez straha i predrasuda, reci NE nasilju”, „Profesionalna orijentacija”,„Dani otvorenih vrata” i druge po obdaništima, osnovnim i srednjim školama.
-Sa radom zaposlenih u PU Prokuplje u prvih pet ovogodišnjih meseci mogu biti zadovoljan. Nastojaćemo da još više radimo na bezbednosti građana i imovine u narednom periodu, izjavio je načelnik Kaličanin.