Umetnik za minijature: U prestonici Srbije Gordana Stanojević stvara srpsko selo kroz minijature

Prava minijaturna umetnička dela za kojim je potražnja izuzetno velika, Gordana Goca Stanojević iz Beograda , sasvim slučajno počela je da izrađuje marta, prošle godine.

12

Pored izrada minijatura gde preovlađuju pretežno etno motivi srpskih sela predstavljeni na autentičan način, Gordana se bavi i dekupažom,međutim minijature su ono što je osvojilo srca onih koji su imali prilike da ih vide.

goca

Gordana Stanojević – umetnik za minijature

-Prvo sam radila prozorčiće-čiviluke, sa pravim mini saksijicama i veštačkim cvecem, a onda sam jedan dan došla na ideju da napravim fenjer i da ih stavim iznad nekih vrata, pa su tako ti prozorčići u stvari postali vrata sa fenjerom iznad njih, priča nam Gordana o svojim počecima.

e

-U medjuvremenu sam videla kod jednog kolege iz Splita šerpe sa tufnama, pa sam ih  i ja ubacila pored tih vrata i u njih stavila cveće. Tokom rada je spontano došla i maca kako je izašla iza vrata . Onda sam napravila stočić i stolicu (od drške za cetkicu i šibica) .

Onda se to svidelo jednoj gospođi pa je naručila još jednu takvu, samo što sam njoj napravila knjigu i parče torte …, saznajemo od Gordane Stanojević koja je u minijaturi predstavila srpsko selo u autentičnom izgledu…

1

-E onda sam smislila da napravim smederevac, verovatno zbog nostalgije za selom i tim nekim bezbrižnim vremenima, kada sam u detinjstvu išla kod strine jer nisam imala babe …,kaže Gordana.

2

Kreativne ideje, brzo je sprovodila u delo pa je ubrzo došla na ideju da izradi minijaturni kredenac sa svim stvarima koji su u njemu  stajali…a priča iz starog srpskog sela nezmisliva je bez petrolejke i limene kutije sa kuvarom, pa su se ovi motivi ubrzo našli među njenom kolekcijom.

22

-Prepoznavši moj rad jedna žena  porucila je mini biblioteku sa foteljom i lampom, dodaje Goca koja je i ovu minijaturu uspešno uradila.

9

Serijal smederevaca i mini kućice po uzoru na one prave rađene u starinskom stilu…pravo su remek delo…

-Sve detalje radim da imaju neku priču, moment koji je nekome ostao u sećanju…, kaže Gordana Stojanović, pravi umetnik za izradu minijatura.

99

Svoje minijature Gordana izrađuje od obrađenog kartona(lepenke) u svim širinama, kasiranjem kartona. Sitne elemente izrađuje od das mase, fimo mase i silikona, štapića, grančica, čepova od flaša…Minijature izrađuje na osnovu šema koje takođe sama pravi.

122

Dimenzije ramova – čiviluka su 24x25x5cm.

116427491_133212421780618_8225362821209298914_o

Sve je obrađeno tako da dobije na čvrstini pa nekad izgleda kao da je izrađeno od drveta a ne od kartona.

Kako da izrađuje minijature učila je sama, pa je samouki minijaturista, a nekoliko saveta dobila je od kolege iz Splita.

Za izradu jedne minijature potrebno joj je oko dve nedelje računajući i neizostavni proces sušenja.

-Kada sam počela nisam ni sanjala da će ove moje minijature izazvati toliko interesovanje, valjda baš zbog te nostalgije pa su tako i porudžbine tolike da sad moram da pomeram čekanje i za po nekoliko meseci , sa ponosom ističe Gordana Stanojević čiji je minijaturni rad za kratko vreme postao veoma cenjen.

Njeni minijaturni radovi trenutno se, zbog pandemije korona virusa,  mogu kupiti samo u okviru Srbije. Interesovanje za njene minijature veliko je i van granica naše zemlje, i verujemo da će i oni uskoro biti dostupni kupcima širom planete.

Mi smo vam predstavili samo mali deo njenih minijaturnih radova, a veliku kolekciju Gocinih umetničkih radova možete pogledati na njenoj fb stranici  – Gocin svet minijatura  kao i na instagramu – Gocine minijature.

foto, Gocini minijaturni radovi:

345671188