Uspešno održana Kuršumlijska Gitarijada 2017.

U petak i subotu 14. i 15. jula pred brojnom publikom održana je tradicionalana „Kuršumlijska Gitarijada“. Program manifestacije i jedan od glavnih ciljeva bio je promovisanje autorskog rada muzičkih bendova, koji su na pravi način istakli boje „rokenrol“ kulture.

 

U cilju podrške predstavnici „Kuršumlijske gitarijade“ prve večeri organizovali su program takmičarskog karaktera. Interesovanje muzičkih grupa bilo je mnogo veće u odnosu na prošlu godinu, gde su pristigle ukupno 42 prijave sa celog Balkana.

Odlukom stručnog žirija i Organizacionog tima izabrano je sedam bendova: CRVENI KARTON – Kruševac, RANDOM – Beograd, SINK – Beograd, ZEMLJOTRES – Zrenjanin, SANITARIJUM – Lazarevac, EVOLUCIJA – Čuprija i LEDENE OČI – Zrenjanin.

gitarijada-03

U takmičarskom delu programa bendovi su izveli po tri autorske kompozicije, a odlukom stručnog žirija : predsednik žirija i gitarista benda GARIBOR – Željko Ljubić Piti, glavni osnivač „Kuršumlijske Gitarijade“ – Dragi Simić, prof. Muzičke pedagogije i klavijaturista džez sastava „NAISS BLUE“ – Bojan Bojković i umetnički direktor „Nishville jazz Festivala“ – Bane Dejanović, u finalnoj večeri se našlo ukupno pet bendova, gde je za prvo mesto predviđena novčana nagrada u iznosu od 50.000 dinara, za drugo 30.000, za treće 20.000 dinara i specijalna nagrada za jedan od sastava – nastup na “Nishville jazz Festivalu“.

gitarijada-01-1024x576

U revijalnom delu prve večeri nastupio je jedan od najboljih i najuticajnijih gitarista, muzički mag, Vlatko Stefanovski sa svojim triom, koji su maestralnim muzičkim umećem zadivili sve prisutne. Legendarni gitarista u okviru aktuelne turneje promoviše poslednje studijsko ostvarenje „Seir“, iz 2014. godine, a pored nekoliko pesama sa pomenutog albuma, Vlatko nas je podsetio i na stare dobre hitove: „Čuvam noć od budnih“, „Jovano, Jovanke“, „Uči me, majko, karaj me“, „Kao kakao“, „Čukni vo drvo“, „Mamurni ljudi“…

gitarijada-02

Koncert za pamćenje grupe „KERBER“

Tekst je objavljen u okviru projekta – Kuršumlija u srcu Toplice koji sufinansira Opština Kuršumlija.