Blački bagrem obećava dobru medonosnu godinu

  • DSCN7329
  • DSCN7330
  • DSCN7332
  • DSCN7333
  • DSCN7334
  • DSCN7341

Za med iz Toplice kažu da je među najboljima na Balkanu, ali ova informacija nije bila razlog zbog kojeg je Bojan Živadinović svoja pčelinja društva iz rasinskog privremeno preselio u susedni toplički okrug.

Bagrem kao glavni medonoša, u Rasinskom okrugu ugrožen od strane obilnih kiša, pčelarima u ovom delu Srbije neće doneti očekivane količine meda, ali zato bagrem iz Toplice čeka svoje pčele.

Vest ima video izvor TV Prva:

-Bagrem je ove godine podbacio u gotovo celoj Srbiji, takva je situacija i u Rasinskom okrugu.Ova bagrem u selu Popovi blizu Blaca, dobro je cvetao i to je glavni razlog zbog kojeg sam ovde privremeno preselio svoja pčelinja društva, ističe Bojan Živadinović dodajući da ovde postoje idealni prirodni potencijali za pčelarenje.

Iz kruševačkog sela Bukovica, 50-tak kilometara dalje, ove preseljene pčele na imanju porodice Petrović, petnaestak dana provešće na ispaši, sa ciljem da donesu više kvalitetnog meda jer prirodni potencijali ovog topličkog sela idu tome na ruku.

Bojan Živadinović iz Kruševca, pčelarstvom se bavi bez malo dve decenije i trenutno ima stotinak pčelinjih društava stacioniranih u selu Bukovica. Po pitanju procene ovogodišnjeg prinosa još uvek nema pravi odgovor ali je ubeđen da će bagremova paša u okolini Blaca, njegovim pčelarima povećati prinos meda.

Bagremov cvet kao najcenjeniji izvor nektara u Topličkom okrugu u odličnom je stanju pa eto korisne informacije za seleće pčelare. Bojan Živadinović i njegov kolega Radovan Stevanović na vreme su prepoznali ove potencijale.