„Dani polja strnih žita – Ratari i poljoprivredni stručnjaci zajedno

Poljoprivredna savetodavna stručna služba (PSS) Prokuplje, danas je organizovala tradicionalnu manifetaciju „Dani polja strnih žita,“koja se svake godine u ovo vreme održava na Ekonomiji Okružnog zatvora u Prokuplju.
Poljoprivredni proizvođači iz Toplice, savetodavci PSS i predstavnici semenskih kuća, obišli su ogledno polje na kojem je zasejano ukupno 25 sorti strnih žita.
-Sa karakteristikama zasejanih sorti na oglednom polju, prisutne je upoznao predstavnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i zastupnik semenske kuće NS, Vlada Mitrović.
-S obzirom da je bilo dosta padavina u toku prošle godine, zadovoljni smo rezultatima na oglednom polju i odabirom semenskih sorti koji je urađen valjano, tako da se mogu očekivati dobri prinosi od 4,5 do 5 tona po hektaru. I ove godine zasadili smo četiri nove sorte koje su boljeg kvaliteta i daju veće prinose od standardnih, tako da ih preporučujemo poljoprivrednim proizvođačima, rekao je Mitrović.

-Cilj ove manifestaje je prezentacija rezultata oglednog polja koje smo postavili 1. novembra na zajedničkoj ekonomiji. S obzirom na vremenske uslove tokom godine i rani prolećni mraz, žita su to dobro podnela i u veoma dobrom su stanju. Pšenica je u dobroj kondiciji, gustina setve je skoro idealna. Setvene pripreme i setva obavljene su na vreme. U martu mesecu izvršena je prihrana a u aprilu zaštita od korova i bolesti. Ovo je prilika da poljoprivredni proizvođači razgovaraju sa stručnjacima o tome koje seme je najbolje za narednu setvu, izjavio je savetodavac PSS Prokuplje, Igor Petrović.
Poljoprivredni proizvođač Radovan Bjelica iz udaljenog planinskog sela Jovine Livde kaže da im je pomoć savetodavaca dragocena.
-PSS u Prokuplju nam pomaže da ispratimo nove trendove u poljoprivrednoj proizvodnji. To je mesto gde možemo naći pravu informaciju o odabiru hibrida i zaštitnih sredstava. Ova manifestacija je prilika da se upoznamo sa novim sortama, kao i da dobijemo savete od stručnih lica, kazao je Bjelica.

Na oglednoj parceli ove godine postavljen je makroogled sa sortama iz četiri semenske kuće, NS, PKB, Delta agrar i Galenika.