I šljivova grana mogla bi da svira

  • 1f786e6c-ca23-48db-b37f-93b52cdd97ae
  • 66fd8ed5-e6c6-4031-9de1-9f0cb7af5363
  • Jordan Vasiljević sa Stare Planine
  • I šljivova grana mogla bi da svira

 Pored toga što odlično svira na gajdama, harmonici, duduku i fruli, Jordan Vasiljević sa Stare planine (Štipna kod Knjaževca) odlično svira i na instrumentu napravljenom od grane. Jordan je jedini gajdaš u knjaževačkom kraju, koji se pored sviranja bavi i izradom gajdi. Učesnik je brojnih smotri i takmičenja gajdaša, od Stare planine do Guče i dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Poznat je što svira na neobičnom instrumentu napravljenom od grane. Jordan pojašnjava da je ovaj instrument napravio od bazovine, koja je vrsta zove.

Vest ima video

-Grana ima jedan pisak i šest rupica a u gornjem delu rupu kroz koju se duva, pojasnio nam je Jordan kako izgleda neobičan instrument napravljen od grane, za koji je dobio veliki broj priznanja i pehara.

1f786e6c-ca23-48db-b37f-93b52cdd97ae

Jordan Vasiljević sa Stare planine svira na grani…

Blačani su kako zvuči grana od bozovine na kojoj svira Jordan Vasiljević imali priliku da čuju na Danima šljive, na kojima je Jordan po prvi put nastupio 2014 godine. Nas je interesovalo kako bi zvučao instrument napravljen od šljivove grane pošto u Blacu ima dosta šljiva.

-I šljivova grana mogla bi da svira, samo ne od starog već od mladog stabla šljive, saznali smo od Jordana Vasiljevića, poslednjeg gajdaša u knjaževačkom kraju.