Vodenica potočara u selu Mađeru kod Prokuplja – Video TV Prva

Vodenička čeketala u prokupačkom selu Mađeru još uvek se čuju.

DSCN0673

U selu Mađeru nadomak Prokuplja obišli smo jednu od poslednjih potočara u ovom kraju. Da se zvuk njenog čeketala i dalje čuje brinu i mladi iz ovog prokupačkog sela.

DSCN0676

Vest ima video, izvor TV Prva, prilog pripremila: Gorica Šegović:

Ova stara potočara odolela zubu vremena i danas melje žito na stari i tradicionalan način.Jedna je od poslednjih u Topličkom okrugu a zvuk njenog čeketala u selu Mađeru još uvek se čuje zahvaljujući vrednim vodeničarima koji nesebično brinu o njoj.

DSCN0679

-Vodenica je prema pričama naših starih sagrađena 1880 godine i od tada radi bez prestanka. Vodenica je generalno obnovljena pre tačno 60 godina a ovog proleća u planu je još radova oko nje. Pomeljara ima iz raznih krajeva. U ovoj potočari melju se sve žitarice a najviše beli kukuruz za projano brašno, saznajemo od vodeničara Božidara Vukmirovića.

bscap0004

DSCN0684

Nekada je na ovoj Jošanickoj reci bilo i preko 50 potočara koje su bez prestanka mlele.
Danas je ona jedina ali ono što ohrabruje je činjenica da je dosta mladih iz ovog sela koji žele da nastave više od jednog veka dugu tradiciju.

DSCN0689
Ortaci Božidar, Jova i Nikola Vukmirović uz svoje potomke uspevaju da održe u funkciji potočaru staru 138 godina.
-Ima dosta mladih i oni su uvek tu da nam pomognu za sve što zatreba oko vodenice, ističe Vukmirović.
Vodenička čeketala u selu Mađeru još uvek se čuju a da će tako biti i u budućnosti obećavaju i mladi koji rado prihvataju brigu o staroj potočari.