Žitorađa:Ministar Nedimović uručio ugovore

Ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Branislav Nedimović danas je dodelio sedam ugovora za kupovinu novih traktora poljoprivrednicima u Žitorađi.
Ugovori su vezani za Pravilnik o podsticajima za investicije u fizičkoj imovini poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih trektora na osnovu koga ministarstvo obezbeđuje 65 odsto sredstava bez PDV, a poljoprivrednici 35 odsto.
– Jedan od strateških ciljeva Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede je da se pomogne malim registrvanim poljoprivrednim gazdinstvima, koji su najviše zastupljeni u ovom delu Srbije. Dodelom nove, savremene mehanizacije vrši se zamena stare koja je kupljena pre gotovo pola veka, izjavio je ministar Nedimović, naglasivši da se upotrebom nove mehanizacije smanjuju troškovi proizvodnje i povećava konkurentnost.
On je naglasio da dodelom subvencija malim gazdinstvima za kupovinu nove mehanizacije Vlada vodi računa o svakom delu Srbije i želi da se mladi što više bave ovom granom privrede.
– Za dodelu novih traktora Ministarstvu je ukupno stiglo 2.050 zahteva, što je više u odnosu na prethodni period. Do sada je obrađeno 1.500 zahteva. Naš prioritet je zamena zastarele mehanizacije, rekao je Nedimović i dodao da je u poslednje vreme resornom ministarstvu iz sve četiri opštine Topličkog upravnog okruga stiglo mnogo zahteva za nabavku poljoprirednih mašina i druge opreme.
Iz Žitorađe je stiglo više od 50 zahteva za kupovinu novih traktora.
Nedimović naglašava da su mali poljoprivredni proizvođači ciljna grupa kojoj će se posvetiti veća pažnja u dodeli podsticajnih sredstava.
– Poljoprivrednici koji su konkurisali za kupovinu novih traktora najvećim delom bave se proizvodnjom voća i povrća. Ono što je neophodno da se uradi u narednom periodu jeste da se mali proizvođači udruže jer na taj način ostvaruju svoje interese, izjavio je ministar poljoprivrede Nedimović.