Aleksandrovac – Župska berba – 2016 od 21. do 25. septembra

Od 21. do 25. septembra u Aleksandrovcu se održava 53. po redu Župska berba.

Vest ima video – Promo film o Župskoj berbi:

 

Bogata programska dešavanja koja su organizatori spremila za sve dane manifestacije počinju u sredu 21. septembra od 10 časova defileom i maskembalom dečje ustanove Naša radost, dok od 12 časova sledi svečano otvaranje 5. Međunarodnog sajma vina koji će se održati u Domu kulture.

logo-najava-620x264-300x264

Kompletan programski sadržaj moćete pogledati ovde:

 

f

Početak berbe grožđa u Župi obeležava se mnogo vekova unazad, ali počev od 1963. godine, obeležava se na mnogo svečaniji način – kroz manifestaciju poznatu pod imenom Župska berba.

unnamed-7

 

 

 

 

 

 

 

-Čuvena „ Vinska ulica“ jedinstveno je mesto gde župski vinogradari nude širok asortiman domaćih vina proizvedenih u župskom kraju.

Veselo u Župi:

unnamed-8-Sastavni deo manifestacije je i bogat kulturno-umetnički program. Mnoštvo kulturno-umetničkih društava i ove godine smenjivaće se na bini u Aleksandrovcu a koncerte će imati i Miroslav Ilić, Neda Ukraden, grupa Kerber, Tropiko bend, Vesna Zmijanac.

Muzej vinarstva – čuvar tradicije

unnamed-9-Muzej vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu smešten u starom podrumu poljoprivredne škole osnovan je 2000 . godine sa osnovnim zadatkom da naučno obrađuje i čuva predmete kojima se ilustruje i dokumentuje istorijski put razvoja vinarstva i vinogradarstva u Srbiji . Muzej vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu poseduje veliki broj eksponata od kojih najstariji datiraju od pre dvesta godina , dok pisani dokumenti datiraju iz 12. veka , među kojima je najstarija – Studenička povelja Velikog Župana Stefana Nemanje iz 1196. godine .

Istorija „ Župske berbe“

unnamed-4

– Sve je počelo daleke 1963 . godine kada se tih septembarskih dana , među župljanima rodila ideja da organizuju manifestaciju posvećenu danima berbe grožđa . Ona je danas prerasla u jednu od najznačajnijih privredno-turističkih manifestacija koju odlikuje nekoliko specifičnih celina – jedinstvena „ Fontana vina“ , Vinska ulica , Muzej vinarstva i vinogradarstva . Ceo gradski trg u Aleksandrovcu danas je postao jedan veliki teatar koji svake godine u vreme trajanja manifestacije poseti od 300 do 400 hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva .

Sve u svemu proizvođači i ljubitelji vina imaće su priliku da se u Aleksandrovcu dobro provedu , provesele i ujedno probaju najbolja vina proizvedena u Župi.

Župska berba 2016, reklamni spot: