Stočarstvo traži rad i znanje

Zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović obišao je domaćinstvo ugledenog stočara Nikole Živkovića iz sela Reljinac kod Prokuplja koji je primer da se od stočarstva može lepo živeti.

Prilikom posete Paunović inače poznat kao izuzetan poljoprivredni stručnjak govorio je o značaju udruživanja poljoprivrednika i sredstvima koje lokalna samouprava dodeljuje za razvoj i unapređenje stočarstva.

– I pored teške finansijske situacije u Opštinskom fondu za unapređenje i razvoj poljoprivrede planirana su sredstva u iznosu od pet miliona dinara, što je za tri miliona više u odnosu na prošlu godinu. Lokalna samouprava je nedavno raspisala Javni poziv za dodelu tih sredstava registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i udruženjima, rekao je Paunović i dodao da je u interesu samih poljoprivrednika da se organizuju putem zemljoradničkih zadruga ili udruželja.

U okviru ovog obilaska Paunović se upoznao sa Živkovićevim domaćinstvom a posebno sa uzgojem mlečnih krava.

U svojim štalama ovaj vrsni stočar gaji 16 grla krupne stoke, tri junice i jednog bika i niškoj mlekari svakodnevno isporučuje oko 100 litara mleka.

unnamed-5

– Kada sam pre 20 godina počeo da se bavim ovom granom poljoprivrede shvatio sam da se od nje može lepo živeti. Prodajom mleka i bikova može da se ostvari zarada za jedan normalan, može se reći ugodan život, kaže ovaj ugledni stočar i dodaje da ovaj posao traži stalan rad, bez obzira koje je doba dana i noći ili godišnje doba.

On podvlači da se je pogodnost ovog zanimanja to što si sam svoj gazda i u situaciji da samostalno odlučuješ o primeni znanja, usavršavanju i dužini vremena provedenog na radu , što sve uslovljava i konačan prihod .

– Nije dobro što je velika razlika u otkupnim cenama mleka kod otkupljivača. Niška mlekara za isporučeno mleko plaća 31 dinar po litru dok je kod pojedinih mlekara ta cena niža, podvlači Živković i dodaje da za stočare nije dobro kada se prekine kontinuitet u otkupu, kao što se to dogodilo pre nekoliko meseci.

Da bi obezbedio stočnu hranu Živković uz pomoć svih neophodnih mašina obrađuje 12 hektara sopstvene zemlje i četiri hektara pod zakupam. Najveće površine nalaze se pod pšenicom i kukuruzom. Primenom agrotehničkih i drugih mera on ostvaruje izuzetne rezultate u ratarskoj proizvodnji. Na nekim njegovim parcelama ove godine požnjeveno je i do 6.000 kilograma pšenice po hektaru a očekuje rod kukuruza u klipu i do 14 tona po hektaru.
– Da bi se ostvarili dobri i kvalitetni prinosi neophodan je ozbiljan i strpljiv rad i znanje. Zbog toga uvek tražim savete stručnjaka. Vreme kada se u poljoprivredi svaštarilo je odavno prošlo, rekao je Živković i dodao da je dobro što je osnovan Opštinski fond za unapređenje i razvoj poljoprivrede.

– Jedan od primarnih ciljeva Poljoprivredne stručne službe je da poljoprivrednicima ukazuje na novine u ovoj grani privrede i mere koje Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Srbije preduzima i sprovodi za razvoj i unapređenje poljoprivrede, rekao je savetodavac za stočarstvo u PSS Igor Petrović koji je zajedno sa Paunovićem posetio Živkovićevo domaćinstvo.