Ambasador Izraela u Prokuplju – veliko uzajamno poštovanje i saradnja

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan danas je u svečanoj sali Skupštine Grada Prokuplja prisustvovao radnom sastanku sa predstavnicima topličkih opština i privrednicima Topličkog okruga.

Predsednik opstine Blace Ivan Burgić imao je priliku da ambasadoru predstavi potencijale Opštine Blace pre svega u voćarstvu, po čemu je Blace prepoznatljivo kao vodeća opština po zasadima šljive i ukazao na nedovoljne preradjivacke kapacitete za preradu sirovog voća. Takodje i da potencijali za razvoj organske proizvodnje nisu dovoljno iskorisćeni.

viber_slika_2021-12-08_20-53-45-028

Sastanak, koji ima za cilj približavanje i produbljivanje saradnje na privrednom, kulturnom, istorijskom i svakom drugom planu, inicirali su načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković i predsednik Društva srpskog-izraelskog prijateljstva, profesor dr Dragan Milić, svetski priznat kardivaskularni hirurg, prokupačanin poreklom.

ixraelci4

–Naše zemlje imaju zajedničke istorijske veze i zbog toga nam je jako važna dobra uzajamna saradnja i prijateljski odnos koji će omogućiti i konkretnu privrednu saradnju od koristi i za Srbiju i za Izrael, kazao je Jahel Vilan, ambasador Izraela u Srbiji.

izraelci1

–Siguran sam da Toplički okrug poseduje velike privredne potencijale i veoma je dobro to što je u planu izgradnja privredne zone u ovom kraju, jer to pruža dodatne i velike mogućnosti za razvoj privrede u ovom kraju, istakao je ambasador Izraela i dodao da se ne mogu svi potencijali skoncentrisati u Beogradu, jer Srbija nije velika zemlja, pa treba voditi računa da se ravnomerno rasporede njeni privredni i industriski kepaciteti.

izraelci6

On je rekao da će se založiti i na planu privlačenja investicija i privrednika iz Izraela u Toplicu i naglasio, da je ova njegova poseta ustvari otvaranje vrata toj budućoj saradnji.

izraelci7

Ambasador Izraela je rekao da se u Prokuplju oseća kao kod svoje kuće i zahvalio se domaćinima na srdačnom prijemu. Podsećajući na to da je Izraelski narod kroz istoriju bio često proganjan i primoran da se mnogo puta bori za svoj opstanak i slobodu, on je naglasio da je zadivljen slobodarskom istorijom Topličana, posebno junaštvom pripadnika „Gvozdenog Puka“ Srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Osvrćući se na ratni period u kome je jevrejski narod imao velike žrtve, ambasador Vilan je istakao da se i njegov deda u jedinicama oslobodilačke armije borio protiv fašizma tokom Drugog svetskog rata i odao počast svim palim rodoljubima, pripadnicima i srpskog i izraelskog naroda koji su se borili za slobodu tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

izraelci11-768x510

Pozdravljajući uvaženog gosta, načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković, je istakao da su Srbi i Izraelci po svom stradanju u svim ratovima mnogo slični i da im te zajedničke istorijske veze prestavljaju obavezu da i dalje sarađuju na principu bratskog uvažavanja i pomoći.

izraelci15-768x512

On je podsetio da se u redoovima legendarnog Gvozdenog puka tokom Prvog svetskog rata borilo 600 Izraelaca, a da su neki od njih i komandovali ratnim jedinicama i dodao da su pripadnici izraelskog naroda mnogo doprineli razvoju nauke i kulture u Srbiji. On je naveo samo neka imena kao što su Moša Pijade, Oskar Davičo, Miša Blam, Gordana Kulić, Danilo Kiš, Predrag Ejdus i mnogi drugi.

–Zbog naše istorijske povezanosti moramo insistirati na uzajamnom velikom poštovanju i saradnji na obostranu koriost, kazao je Miljković.

On je goste upoznao sa geografskim položajem, populacionim i ekonomskim razvojem Topličkog okruga i ukazao im na moguće pravce daljeg privrednog razvoja kome se pružaju velike šanse izgradnjom nove Industrijske zone u Prokuplju.

U tom cilju prikazan je i video materijal o potencijalima i mogućnosti privrednog razvoja Toplice koji se bazira, pre svega na poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji ali i na razvoju turizma, jer poseduje velike turističke potencijale kroz čak tri banje koje se ovde nalaze.

Poseban akcenat stavljen je na povezivanje privrednih subjekata i nove Industriske zone sa novim autoputem u izgradnji Niš-Drač, koji najvećim delom prolazi kroz toplički kraj.

Sa razvojem i privrednim potencijalima ambasadora Izraela, Jahel Vilana upoznali su gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović i predstavnici toličkih opština Kuršumlije, Blaca i Žitorađa, zatim predstavnici privrednika „Planinke“, „Leonija“, „Lazara Blace“, a o izgradnji nove bolnice u Prokuplju, kao velikom potencijalu u razvoju našeg kraja, govorile su direktorke prokupačke bolnice Snježana Arsić i Doma zdravlja Verica Bojičić Ilić.

–Saradnje između Izraela i Srbije ogleda se u više oblasti, rekao je profesor dr Dragan Milić predsednik Društva srpsko izraelskog prijateljstva, koji je istakao da će pored Niša i Leskovca ovo društvo dobiti i podružnicu u Prokuplju.

Kao rođeni Prokupčanin on se osvrnuo i na napredak njegovog rodnog kraja i rekao da je Prokuplje svakim danom sve lepše i modernije, za šta zasluga pripada ljudima koji vode Grad.

Govoreći o velikom prijateljstvu i saradnji između dva tako slična naroda, srpskog i izraelskog, Milić je najavio i formiranje prve „Banke krvi“ u Nišu koja će nositi ime Izraelkog junaka Davida Albale, komandanta srpske vojske tokom Prvog svetskog rata. Takođe je naveo da će pred Niškim kliničkim centrom biti postavljen spomenik Albali i da će autor spomenika biti proslavljeni prokupčki vajar Dragan Drobnjak.

Kako je kazao profesor Milić, u okviru Društva srpsko izraelskog prijateljstva promovišu se ne samo ekonomska i privredna saradnja, već i projekti kulture i druge teme od značaja za jačanje tradicionalnog prijateljstva dvaju naroda.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan prilikom današnje posete Prokuplju obišao je Spomen park „Junacima Gvozdenog puka“ i zajedno sa načelnikom Topličkog okruga položio venac pijeteta i poklonio se senima poginulih junaka u Velikomk ratu.

Takođe je posetio i Spomen sobu „Gvozdenog puka“ gde mu je načelnik Miljković poklonio repliku zastave „Gvozdenog puka“ od 1912 do 1918, čiji se original čuva u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju.