Život iza brda: Poljoprivreda na primitivan način

 • Milorad 1
 • Milorad 2
 • Milorad 3
 • Milorad 4
 • Milorad 5
 • Milorad 6
 • Milorad 7
 • Milorad 8
 • Milorad 9
 • Milorad Filipovic
 • Untitled
 • Život iza brda: Poljoprivreda na primitivan način

Milorad 3-Juna meseca, godine za nama, obišli smo domaćinstvo Milorada Filipovića iz kuršumlijskog sela Kosmača, zaseok Malo Pupavce.

Video, izvor B92:

Nakon što je ostao bez posla Miloradu Filipoviću poljoprivreda je postala osnovno zanimanje. Mehanizaciju nikada nije imao pa sve poljoprivredne poslove danas radi na tradicionalan način, kao što su to nekada radili naši preci.

Milorad Filipovic – Prevoznim sredstvom do kuće porodice Filipović nikada ne bi smo stigli. Pešačili smo tri sata ovim oronulim planinskim putem kojim Milorad Filipović još uvek veruje da će jednog dana proći njegov traktor koji bi mu bar malo olakšao rad na njivi.

 Život na selu je težak ali za Milorada Filipovića iz kuršumlijskog sela Kosmača s obzirom na način na koji obrađuje zemlju i više nego duplo je teži.

-Zemlju obrađujem sve sa kravama. Traktor i mehanizaciju nemam, seljak sam do korice, kratko je opisao svoj rad na poljoprivredi Milorad Filipović kojeg smo zatekli u njivi kako pre kopanja šparta svoj pasulj. Krave ukoškane u jaram vukle su kopač kojim je upravljao Milorad a krave je vodio njegov komšija Jovan Andrić.

Milorad 2 – Šarka, Balja i Cveta zamena su za traktor kojeg nema i kojeg nikada nije ni imao.

-Orem ručno s kravama, đubre vučem sa kravama, kosim ručno, drva izvukujem sa kravama… Sve poslove radim sa kravama… kaže Milorad.

Milorad 4– Drvene zaprege koje danas mnogima služe da njima ukrase svoje dvorište, Miloradu su zahvaljujući kravama koje sve to vuču postale zamena za prevozna sredstva kojima prevozi seno i sve ono što mu je za obradu zemlje potrebno.

– Imam 7 hektara zemlje od čega osam ari obrađujem neprekidno. Ove godine sejao sam pasulj i malo povrća u plasteniku. Ranijih godina sejao sam i kukuruz ali dođu divlje svinje i sve pojedu. Pšenicu ne sejem jer kombajn ne može da dođe, nema puta, kaže Milorad kome je poljoprivreda jedini izvor prihoda dok ne stekne uslov za penziju. Milorad je inače nakon 30 godina rada u ŠIK Kopaoniku ostao bez posla, nakon čega se vratio u selo gde i danas živi od poljoprivrede. Uslov za penziju ispuniće naredne godine pa će tada mesečno imati bar koliko – toliko novčano primanje.

Milorad 9-Kad Milorad ukoška svoje krave u jaram gledano po kvalitetu obrađene zemlje isto je kao kad savremeni srpski seljak upali svoj traktor. Vremensko poređenje Milorad ipak ovako računa.

-Što traktor poore za sat ja ne mogu za tri dana da poorem…

Milorad 1– Dva hektara treve Milorad ručno pokosi za deset dana. Radni dan našeg domaćina počinje rano zorom a završava se kasno uveče, a težinu jednog radnog dana opisuje i ova rečenica:

-Često puta kada je sezona rada desi mi se da jednom dnevno samo jedem, večera mi je i doručak i ručak, zauznem se u poso i ne stignem  ni da jedem.

Milorad 8 – Supruga Zorica tu je da pomogne u svim poslovima. Od pomuženog mleka Zorica pravi domaći sir i kajmak, jer mleko nemaju kome da prodaju.

Milorad 5– Nedeljom i praznikom kada su za poljoprivredu neradni dani Milorad i Zorica ugoste svoje komšije iz zaseoka malo Pupavce, kojih nema mnogo.

-Omladine nema, dece nema. Nekada je ovde bilo stotinu kuća, danas u našem zaseoku nema desetak kuća živih, rekao nam je Stanimir Ilić jedan od Miloradovih komšija.Prosek starosti stanovništva u ovom selu je 65 godina. Mladi iz ovog sela odavno su otišli istim ovim putem kojim Milorad za potrebe kupovine neophodnih namirnica pešači tri sata do prve autobuske stanice.

Miloradove njive sve su poorane a on je jedini koji ovde obrađuje zemlju jer mnogo problema muče meštane ovog sela.

-Kukuruz nam pojedu divlje svinje, kombajn zbog lošeg puta ne može da dođe, sve što kupimo moramo da nosimo na leđa, i šta da sejemo, kaže Milorad dodajući – Šta da radimo kad je težak život, al da se radi mora…