Blačka rakija oličena medaljama

  • Dani sljive - 2015 - velika zlatna medalja
  • Dargi Ivanovic
  • Dragi Ivanovic Alabana
  • Dragi Ivanovic sa diplomamam
  • stara vodenica u Alabani
  • Dragi Ivanovic proizodjac rakija

Šljiva je za blačane blagorodna voćka od koje peku dobru rakiju i na tradicionalan način spremaju slatko, pekmez, sok, suše je ali i izvoze, a kada se blačka šljiva preradi u rakiju onda nastaje napitak ekstra kvaliteta što potvrđuje i priča o jednom blačkom uspešnom proizvođaču rakija.

Dragi Ivanovic Alabana-Dragi Ivanović više od jedne decenije bavi se proizvodnjom rakija od voća. Celokupna proizvodnja odvija se u blačkom selu Alabana a u jednodecenijskoj tradiciji proizvodnje rakija gotovo da nije bilo godine da nije osvojio neku od nagrada za kvalitet rakije.

Da je rakija proizvedena u blačkom kraju visoko kotirana kako na domaćim tako i na inostranim sajmovima potvrđuju i nagrade koje je Dragi Ivanović sa svojim voćnim rakijama osvajao.

Dragi Ivanovic sa diplomamam-Tajnu uspeha u proizvodnji voćnih rakija vidi i u kvalitetu voća koje rađa u ovom delu Toplice gde je na površini od preko 5.000 hektara zasađeno preko dva miliona stabala šljiva. Danas u svojoj destileriji u selu Alabana Dragi proizvodi preko desetak vrsta rakija sa kojima je osvojio brojne nagrade. Samo mali deo njih su:

Prvo mesto na takmičenju za izbor  najbolja takija – Zlatna rakija, 2006. godine na Danima šljive u Blacu;  Zlatna medalja za prirodnu rakiju – šljivovica preprečenica (2007)  na 74. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu; zlatna medalja (2008) na 75. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu za srpsku šljivovicu prepečenicu – Toplička zlatna rakija; na takmičenju za izbor najbolje srpske šljivovice za period od 1900 – 2009 godine u konkurenciji od 160 takmičara osvojio je treće mesto; godine 2008 na Danima šljive osvaja zlatnu medalju za srpsku šljivovicu prepečenicu – Toplička zlatna rakija; na istoj manifestaciji 2013. osvaja veliku zlatnu medalju i prvo mesto za srpsku šljivovicu prepečenicu Toplička zlatna rakija;  godine 2014. osvaja veliku zlatnu medalju i prvo mesto na takmičenju za najbolju rakiju, gde osvaja nagrade i za najbolju voćnu rakiju – dunju, viljamovku, višlju… Na 41. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – sajam šljive (Gradačački sajam) u Gradačcu (BiH) osvaja zlatnu medalju za proizvod – rakija od šljive; godine 2012. na poljoprivrednom sajmu u BiH  osvaja zlatnu medalju za kvalitet u kategoriji barik rakije od dunje – dunjevača… Ove godine na Danima šljive u Blacu osvojio je i veliku zlatnu medalju – nagradu koja nosi ime Mihajlo Stevanović – Kajle…

stara vodenica u Alabani-Dragi Ivanović danas ozbiljno razmišlja i o tome da ponovo “ vrati u život” vekovima staru vodenicu potočaru koja je nekada davno odhranila mnoge porodice a koja se nalazi u selu Alabana, koju je, inače, nasledio od svojih predaka.