Ambasadori gosti predsednika Opštine Prokuplje

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović organizovao je prijem za ambasadore koji su u Prokuplju boravili povodom obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka.
Bila je to prilika za međusobno upoznavanje i uspostavljanje buduće saradnje između opštine Prokuplje i Kraljevine Maroko, čiji je ambasador Mohammed Amine Bejhaj među prvim zvanicama došao u Prokuplje .
-Velika mi je čast što se ambasador Kraljevine Maroko odazvao našem pozivu i prisustvovao centralnoj proslavi obeležavanja Topličkog ustanka. Posebno mi je drago što je takođe prisustvovao Svečanoj akademiji kojom je impresioniran, kao i junaštvom srpskog naroda u Topličkom ustanku.
– Ono što želim da istaknem je ambasadorova inicijativa da što bolje upozna našu opštinu i njene privredne potencijale, izjavio je predsednik Opštine Pokuplje Aleksandar Simonović.
Prema njegovim rečima, ambasador Kraljevine Maroko je veoma zainteresovan da pomogne našoj opštini. Kako je opština Prokuplje voćarski kraj, više prerađivačkih kapaciteta bi našoj opštini mnogo značilo, s obzirom da se 90% proizvodnje voća na teritoriji opštine Prokuplje izvozi u sirovom stanju. Pored poljoprivrede, pomoć Kraljevine Maroko možemo da očekujemo i u oblasti turizma, jer je ambasador uočio prirodne lepote i okolinu naše opštine, pa je i sam predložio mogućnost za razvoj ekološkog turizma. Takođe njegova ideja je da se opština Prokuplje pobratimi sa jednim gradom Maroka, kao i mogućnost za razmenu đaka i studenata. Ambasador je ovom prilikom izrazio i divljenje prema srpskim sportistima koji su takođe ambasadori naše zemlje i predstavljaju je na najbolji mogući način.
Gost predsednika Opštine bio je i ambasador Crne Gore, prof. Branislav Mićunović. S obzirom da je bio dugogodišnji ministar kulture u Vladi Crne Gore, njega je najviše interesovalo stanje u ustanovama kulture u našem gradu.
Ambasador Mićunović je oduševljen govorom kojim se premijer Srbije Aleksandar Vučić obratio okupljenima na državnoj ceremoniji obeležavanja veka od izbijanja Topličkog ustanka. Oduševljen je i našim gradom, njegovom istorijom i srdačnim ljudima. Obišao je novu zgadu Doma kulture gde je razgovarao sa radnicima kulture i tom prilikom je dogovorena buduća saradnja i pomoć koju im je obećao.
Predsednik Simonović razgovarao je i sa ministrom za omladinu i sport u Vladi Srbije, Vanjom Udovičićem.
-Razgovarali smo o stanju u sportu u našoj opštini i mogućnostima da unapredimo sport i uredimo sportske objekte. Tom prilikom smo pomenuli uređenje trim-staze na brdu Hisar gde mnogi sportisti treniraju i obavljaju kondicione pripreme, a takođe je ona i mesto za rekreaciju naših građana, izjavio je predsednik Simonović.