Avgust u znaku dva važna jubileja: pola veka Drainčevih susreta i 120 godina od rođenja velikog pesnika

Ovogodišnje kulturno leto u našem gradu, tačnije mesec avgust, biće u znaku obeležavanja dva velika i važna jubileja. Jedan je 50. godina književne manifestacije „Drainčevi susreti pesnika“, a drugi 120 godina od rođenja pesnika Rada Drainca, u čiju čast se i održava ova značajna manifestacija.
Tim povodom i u susret manifestaciji “Drainčevi susreti pesnika“, entuzijasti iz prokupačkog Književnog društva, organizovaće ove godine po drugi put Književno-ekološki biciklistički karavan, pod nazivom „Od Doma do kuće“. Oni su se prošle godine, na dan rođenja velikog Drainca 26. avgusta, biciklima vozili od Doma kulture do Drainčeve rodne kuće u Trbunju, kako bi se, kazujući njegovu poeziju, podsetili na njegovo stvaralaštvo.
Prošle godine su, kako kažu, takvu akciju sproveli u delo, jer se ponose time što su Drainčevi zemljaci.
Ono što je takođe bitno, a tiče se ove velike i poznate književne manifestacije, kakvu nemaju ni mnogo veći gradovi u Srbiji, jeste da će radovi na adaptaciji prostora u kome će biti Spomen-soba Radu Draincu u Prokuplju, biti završena pre njenog početka.
-Sve protiče u najboljem redu i svaki dan se vidi napredak u poslu na ovom važnom projektu. U toku je završna faza građevinskih radova, a sledeće nedelje ćemo krenuti da radimo na postavljanju stalne postavke, tako da će do 27. avgusta, kada je planirano da Spomen-sobu otvori ministar kulture Vladan Vukosavljević, sve biti završeno, istakao je direktor Ognjanović.
On je podsetio da je prokupačka Biblioteka za ovaj projekat, dobila od Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije, po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, odnosno primenom oportuniteta, 835 hiljada dinara. Pored pomenutih sredstava, ovoj ustanovi je pripalo još 200 hiljada dinara od Ministarstva kulture i uz novac, koji je Grad Prokuplje predvideo za ovu namenu, projekat će u potpunosti biti realizovan.