Biciklom do Norveške -Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović organizovao je prijem za tim biciklista koji danas polazi na put za Norvešku

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović organizovao je prijem za tim biciklista koji danas polazi na put za Norvešku, u okviru realizacije projekta „Biciklom do slobode.

unnamed (2)
– Opština Prokuplje i Komuna Hemnes u Norveškoj već dugi niz godina neguju i unapređuju tradicionalne prijateljske odnose. Ove godine se u Norveškoj obeležava 75 godina od kada je 4 200 srpskih i jugoslovenskih vojnika deportovano na prinudni rad u Norvešku od strane nacističkih okupacionih sila. Zarobljenici su bili internirani u logore, gde je polovina njih umrlo ili su ubijeni. Mnogi su se spasili zahvaljujući pomoći koju su dobijali od norveškog stanovništva. U čast zarobljenika 23. juna će se u opštinama Hemnes koja je pobratimljena sa opštinom Prokuplje i opštini Vefsn održati državna manifestacija na kojoj će prisustvovati delegacija Opštine Prokuplje. U želji da i sami doprinesu obeležavanju tog događaja , tročlana ekspedicija će danas iz Prokuplja biciklama krenuti na put za Norvešku, kako bi stigla na centralnu manifestaciju. Opština Prokuplje ih je podržala u tom poduhvatu, sa željom da taj put pređu što bolje i bez problema stignu do cilja, rekao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.
Projekat „Biciklom do slobode“ osmislili su mladi Prokupčani Kristina Stamenković i Jugoslav Stošić a pridružio im se i biciklista Nenad Gaćeša iz Jabuke.
– U čast naših Topličana i svih drugih zarobljenika odlučili smo da biciklama pređemo put do Norveške koji je dug oko 1700 km. Takođe želimo da damo doprinos i negovanju srpsko-norveškog prijateljstva i tradicionalno dobrim odnosima između ova dva naroda. U tome nam je najviše pomogla Opština Prokuplje koja je bila naš prvi sponzor, a pomogli su nam i naši prijatelji iz Norveške i mnoge firme i kompanije, kazala je Kristina Stamenković, član biciklističke ekspedicije, koja će sutra na putu kroz Srbiju položiti vence na spomenike zarobljenicima u Kikindi i Jabuci, a potom nastaviti put za Norvešku.
Ovom prilikom biciklisti su se zahvalili Opštini Prokuplje koja je izdvojila 100 hiljada dinara za ovaj projekat, kao i drugim sponzorima koji su pomogli njegovu realizaciju. Udruženjima Srba iz Norveške, Đačkom parlamenu i prijateljima iz Opština Hemnes i Vefsn, Društvou prijateljstva „Norveška-Zapadni Balkan“, firme, „Rič“, „Čip“ i „Gama“, „Atlas Servis“, IDEA, kao i mnogim drugim sponzorima.