U susret 57. saboru trubača u Guči- Kako su Dragačevci zavoleli trubu

Blace info press u periodu od 09 do 13.avgusta redovno će izveštavati sa 57. Dragačevskog sabora trubača u Guči. U susret manifestaciji za koju je čuo ceo svet pišemo jednu – Dragačevsku priču koju nam je ispričao Nikola Nika Stojić, jedan od osnivača Sabora trubača u Guči.

-Pre 57 godina, u Guči je održan prvi sabor koji je mnogo godina kasnije prerastao u najznačajniju trubačku manifestaciju. Fotografije pred nama svedoče  o tim prvim saborskim danima a sećanje na prve saborske dane danas najbolje oživljava Nikola Nika Stojić jedan od prvih osnivača sabora.

Vest ima video, priča Nikola Nika Stojić, jedan od osnivača Sabora trubača u Guči:

Trubači su kažu, na prvom saboru u Guči svirali na trubama skinutim sa tavana, neke od njih krpili su i sa pšeničnim testom.

4286a174-6274-4f65-8638-68d503df7055

Od Dragačevskog sabora seoskih trubača Srbije do svetski čuvenog Dragačevskog sabora trubača u Guči

Prvi dragačevski sabor trubača održan je u porti crkve Sv. Arhangela Gavrila u Guči, bilo je to 14. oktobra 1961. godine . Tada je sabor nosio ime – Dragačevski sabor seoskih trubača Srbije sve do 1971. godine.Saborska himna postala je pesma – Sa Ovčara i Kablara a u takmičarskom delu za titulu najboljeg takmičilo se samo četiri orkestara. Svi su bili iz dragačevskih sela: orkestar Desimira Perišića iz Goračića, Dragana Jovanovića iz Dljina, Srećka Obradovića iz Rtiju i Dragiše Kovačevića iz Graba. Među njima prvu trubu Dragačeva osvojio je Desimir Perišić.

05802aa3-3a27-4463-ad9b-438c5c60501d

Kako nam je jedan od osnivača sabora, Nikola Nika Stojić ispričao sabor trubača u Guči iz godine u godinu posatajao je sve interesantniji sa sve više učesnika i programskih dešavanja, ali punih deset godina niko od domaćih medija nije o tome pisao ni izveštavao. O Saboru trubača u Guči prvi su izveštavali Italijani putem Rai televizije, nakon njih dolaze Japanci i Rusi , a tek nakon jedne decenije o Saboru počinju da izveštavaju domaći mediji.
Sećanje na prvog pobednika dragačevskog sabora trubača

acf6f49a-9afb-4f51-a016-17d48792773f

Perišić prva dragačevska truba
Desimir Perišić rođen je 1919. godine u selu Goračići, gde završava osnovnu školu i gde se bavio poljoprivredom. U orkestru svog brata Borisava Desimir je najpre bio prvi bubnjar a sa bratom se muzički obrazao zahvaljujući dvojici bivših vojnih muzičara.Njihov orkestar veliku popularnost stiče 1935. godine. Desimir i njegov brat Borisav u Aprilskom ratu 1941 . godine odvedeni su u zarobljeništvo u Nemačku gde upoznaju takođe zarobljenike trubače Vladislava Glavonjića i Tihomira Petronijevića. Iste godine formirali su orkestar kojem se pridružio i bubnjar Veselin Glavonjić.
Prva truba Dragačeva, Desimir Perišić umro je 1983. godine i sahranjen je u svom rodnom selu Goračiću. Posthumno, 1991. godine proglašen je za Majstora trube Dragačevskog sabora. Njemu u čast pesnici su posvetili ove stihove u pesmi Zamukla je zlatna truba:
Zamuče zlatna truba,
zadnji njen zvuk kao jecaj,
ote se u visoke krošnje trešnje,
pa nošen vetrom,
odluta dalje planinom Jelicom.