BKTVNews Vas podseća-ISTORIJA Na današnji dan umro jedan od najvećih kompozitora svih vremena

Redakcija BKTVNews za vas je uzdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

ROĐEN BORISLAV MIHAJLOVIĆ MIHIZ

Srpski književnik Borislav Mihajlović Mihiz, pesnik, književni kritičar, dramski pisac, rođen je u Irigu, na današnji dan 1922.godine. Završio je Karlovačku gimnaziju i Filozofski fakultet u Beogradu. Radio je kao asistent u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu, kritičar NIN-a, upravnik Biblioteke Matice srpske, saradnik Politike.

Bio je umetnički direktor Avala-filma, umetnički savetnik u Ateljeu 212 (koji je stvorio zajedno s Mirom Trailović), urednik u Prosveti. Počeo je kao pesnik, veoma aktivan kao književni kritičar. Takođe bio je društveno angažovan, izvesno vreme i kao narodni poslanik, na listi Deposa.

Dela: “Pesme”, “Ogledi”, “Od istog čitaoca”, “Srpski pesnici između dva rata”, “Književni razgovori”, “Autobiografija o drugima”. Autor je ili koautor više filmskih scenarija: “Orlovi rano lete”, “Ponoćna zvona”, “Vojnik i pas”, “Čovek i ptica”, “Zaseda”.

Autor je dramskih tekstova: “Banović Strahinja”, “Komandant Sajler”, “Kraljević Marko”, “Optuženi Petar Todorović”.

UMRO FREDERIK ŠOPEN

Kompozitor i pijanista Frederik Šopen, umro je na današnji dan, 1849.godine. Šopen je najistaknutiji predstavnik poljske muzičke kulture i jedan od najznačajnijih pijanista i kompozitora svih vremena.

Sa 20 godina seli se u Pariz sa ciljem da se usavrši. Do tada je već komponovao svoja dva klavirska koncerta.

                                                 Foto: Wikipedia

Komponovao je isključivo klavirsku muziku oslanjajući se pritom na elemente poljskog folklora. Bio je prvi zapadni kompozitor koji je u klasičnu muziku uneo elemente slovenske muzike.

Njegove mazurke i poloneze još danas predstavljaju temelj poljske klasične muzike.

Šopen je često imao problema sa zdravljem i umro je sa 39 godina posle dužeg bolovanja od tuberkuloze.

Dela: dva koncerta za klavir i orkestar, oko 170 sonata, mnoštvo poloneza, mazurki, valcera.

ROĐEN PISAC ARTUR MILER

Na današnji dan, 1915.godine, rođen je američki pisac Artur Miler, jedan od najznačajnijih dramskih pisaca 20.veka. Najpoznatiji je po drami “Smrt trgovačkog putnika”, koju je napisao u 33. godini i za koju je 1949. dobio Pulicerovu nagradu.

Dela: drame “Svi moji sinovi”, “Smrt trgovačkog putnika”, “Veštice iz Salema”, “Pogled sa mosta”, “Posle pada”, “Događaj u Višiju”, “Cena”, “Slava, i razlog zašto”, “Stvaranje sveta i druga posla”, “Ravno iz raja”, “Nadbiskupova tavanica”, “Američki sat”, zbirka priča “Više mi niste potrebni”, roman “Fokus”, esej “Dramski pisac i atomski svet”.

PREMINUO ĐORĐE KARAĐORĐEVIĆ

Princ Ðorđe Karađorđević, stariji sin kralja Petra I, umro je na današnji dan 1972.godine. Boravio je u Sankt Peterburgu u Paževskom korpusu s mlađim bratom Aleksandrom i vratio se u Srbiju nakon što je njihov otac Petar I 1903. postao kralj.

                                                                                         Foto: Wikimedia

Učestvovao je u oba balkanska i u Prvom svetskom ratu. Na Mačkovom kamenu 1914. teško je ranjen.

Pošto se 1909. odrekao prava na nasleđe prestola, nikada nije imao nikakvu političku ulogu.

UMRO ĐUZEPE GVARNERI

Na današnji dan 1744.godine preminuo je Đuzepe Gvarneri, italijanski graditelj violina. Rođen je u porodici čuvenih graditelja gudačkih istrumenata iz Kremone. Zanat je učio u radionici svog oca i kod čuvenog Stradivarija.

           Foto: Wikimedia

Prvu poznatu violinu izradio je 1726. godine, nakon dugog perioda eksperimentisanja i menjanja proporcija i oblika. Ukupno je izradio oko 200 violina, ali je postao poznat tek kada je Paganini svirao na jednoj od njih.

Otada se Gvarneri smatra, uz Stradivarija, najistaknutijim majstorom italijanske gradnje violina.

Izvor: BKTVNews