BKTVNews Vas podseća-Na današnji dan pre dve godine je srpska slava postala tema broj jedan u svetu!

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

1. Rođen je izumitelj Celzijusove skale

Na današnji dan 1701. godine rođen je Anders Celzijus (Celsius), švedski naučnik, fizičar i astronom, tvorac skale za merenje toplote, pronalazač tzv. Celzijusovog termometra sa živom.

Po njemu je nazvana jedinica za merenje temperature, ‘Celzijusov stepen’. Raspon temperature od tačke mržnjenja vode (topljenja leda) to tačke ključanja, isparavanja vode je podeljen na 100 stepeni Celzijusa.

Bio je profesor astronomije u Upsali i direktor prve švedske opservatorije.

Po Celzijusu je nazvan jedan od kratera na Mesecu.

slika

2. Rođen Jovan Grčić Milenko

Srpski pisac, sledbenik Branka Radičevića, romantičarski pesnik poznat kao “fruškogorski slavuj” rođen je 27.11. 1846. godine. Sebi je dodao ime Milenko, po devojci Mileni u koju je bio zaljubljen. Gimnaziju je učio u Novom Sadu, Segedinu i Požunu (sada Bratislava). Kao stipendista Matice srpske studirao je medicinu u Beču, ali se razboleo od tuberkuloze, vratio u rodni Čerević u Sremu, i u 29. godini umro u manastiru Beočin. U lirskim pesmama, lakih melodičnih stihova, izrazio je neposredan doživljaj prirode. U osećanjima je romantičarski čedan i sentimentalan, ali je napisao i više tzv. “prostih pesama”, po kojima se smatra pretečom realizma u srpskoj poeziji. U Beču je 1869. objavio “Pesme”. Pisao je i pripovetke i prevodio je Šilera, Getea, Hajnea.

3. Rođen je čuveni gitarista Džimi Hendriks

Na današnji dan 1942. godine Džimi Hendriks američki crni gitarista, pevač i kompozitor rođen je u Sijetlu. Nije ni sanjao da će postati toliko uspešan i slavan za svog života, ali i nakon njega.

Iako je bio levoruk, nije imao nikakvo formalno muzičko obrazovanje i sam je naučio da svira gitaru, on je jedan ud najuticajnijih gitarista svog vremena i jedan od najpopularnijih muzičara u svetu šezdesetih godina 20. veka.

Umro je od prevelike doze droge 1970. godine.

© SCANPIX SWEDEN, Stockholm, Sverige, 2000-06-06, Foto: SCANPIX Scanpix Code 20360 ***ARKIVBILD 1967-05-24*** Gitarrlegenden Jimi Hendrix p Grna Lunds scen.

4. Primećena je prva kiša meteora

Na današnji dan davne 1912. godine primećena je je prva kiša meteora. Naime, radi se o astronomskoj pojavi koja se zove drugačije meteorski pljusak i koja se u određenim intervalima ponavlja svake godine a ne samo leti.

Međutim, kako je leti nebo najvidljivije, nije svejedno da li se živi na severnoj ili južnoj hemisferi, jer je većina svedok čitave “poplave”” meteora u avgustu.

5. Slava uvršćena u Unekovu listu kulturnog nasleđa

Porodična slava uvršćena je 2015. godine na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, na osnovu odluke odgovarajućeg Međuvladinog komiteta.

To je prvi upis kulturnih dobara iz Srbije na ovu listu.

Izvor: BKTVNews