BKTVNews vas podseća:ISTORIJA Na današnji dan u Beogradu stvorena peta sila u Evropi!

  • baner3

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan!

baner3

Izvor BKTVNews:

STVORENA “MALA ANTANTA”

U Beogradu je 14. avgusta 1920. godine potpisan ugovor o stvaranju “Male Antante”, vojno-odbrambenog saveza Čehoslovačke i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Cilj ovog saveza koji je trajao do 1938. godine bio je borba protiv restauracije Habsburgovaca i revizionističkih težnji Mađarske posle Prvog svetskog rata. Savezu je kasnije pristupila i Rumunija, a sa potpisnicima Male Antante nekoliko vojnih ugovora potpisala je i Francuska.

S obzirom na broj stanovnika, vojsku i prostranstvo smatrana je petom silom u Evropi.

Kao značajan datum u istoriji Male Antante navodi se sastanak u Beogradu 1932. godine koji je inicirao kralj Aleksandar. Najvažnija odluka doneta na tom sastanku bila je da će ubuduće Mala Antanta nastupati kao jedinstvena politička zajednica, jer zemlje koje su je formirale nisu više želele da budu igračke u rukama velikih suseda.

Pakt o novoj organizaciji Male Antante potpisan je u Ženevi, u februaru 1933, i sadrži nešto što nije postojalo ni u jednom bilateralnom ili regionalnom savezu. Podrazumevao je da potpisnice Male Antante obrazuju “višu međunarodnu zajednicu, kojoj mogu pristupiti i druge države”. Kao upravni organ zajedničke politike država Antante ustanovljen je Stalni savet, sastavljen od ministara inostranih poslova. Odluke su se donosile konsenzusom.

Savez se raspao 1938. godine.

ČERČIL I RUZVELT DOGOVORILI POTPISIVANJE ATLANSKE POVELJE

Britanski premijer Vinston Čerčil i predsednik SAD Frenklin Ruzvelt dogovorili su, na današnji dan 1941. godine, potpisivanje “Atlantske povelje”, koja je postala preteča Povelje Ujedinjenih nacija. Atlanska povelja je imala osam tačaka i zalagala se, između ostalog, za pravo svakog naroda da izabere vlast u svojoj zemlji, kao i za to da teritorijalne promene granica nisu moguće bez slobodnog pristanka naroda.

Foto: Wikimedia

Potpisnici su se obavezali i da će raditi na tome da u svetu ne bude rata, kao i da će doći do opšteg razoružanja nakon rata.

Mesec dana kasnije, 24. septembra na konferenciji u Londonu Atlansku povelju su potpisale vlade Belgije, Čehoslovačke, Grčke, Luksembruga, Holandije, Norveške, Poljske, Sovjetskog saveza, i Jugoslavije, kao i predstavnici generala Šarl de Gola, lidera Slobodne Francuske.

U ZLOGLASNI LOGOR DAHAU STIGLI PRVI ZATVORENICI

Na današnji dan 1934. godine u prvi nacistički koncentracioni logor “Dahau”, na mestu napuštene fabrike municije kod Minhena, stigli su prvi zatvorenici, protivnici režima Adolfa Hitlera. Kasnije, u Drugom svetskom ratu, u tom logoru ubijeno je 70.000 ljudi iz cele okupirane Evrope.

 Foto:Wikimedia

Hajnrih Himler, tadašnji šef policije u Mihnehu, opisao je tada ovaj zloglasni logor kao “prvi logor za političke zatvorenike koji će koristiti da se vrati mir u Nemačkoj”. Logor je oslobođen 1945. godine. Pre dve godine je sa ulaza u zloglasni logor ukraden natpis “Rad oslobađa“, koji je kasnije pronađen u Norveškoj.

ROĐEN NOBELOVAC ČIJE IME NOSI I ULICA U BEOGRADU

Na današnji dan, 1867. godine, rođen je Džon Golsvorti, engleski književnik i nobelovac koji je ostao poznat po tome što je bio snažan kritičar društva. Njegovo najpoznatije delo je “Saga o Forsajtima“, kao i nastavci Moderna komedija, i Kraj poglavlja.

Nobelovu nagradu za književnost je dobio 1932. godine.

Foto: Wikimedia

Pisao je i drame, uključujući “Srebrnu kutiju”, “Borbu” i “Pravdu“, a ostao je poznat i po rečenici “Niko nije zadovoljan svojom srećom i nezadovoljan svojim razumom”. Prvi predsednik međunarodnog PEN centra postao je 1921. godine, a jedna od ulica u Beogradu, na Vračaru, dobila je ime po njemu.

UMRO OSNIVAČ IMPERIJE FERARI

Italijanski konstruktor sportskih automobila Enco Ferari umro je 1988. godine. Rođen je u imućnijoj porodici, a strast prema sportskim automobilima pokazivao je od malih nogu. Nakon što je otac njega i brata odveo na trku bolida u Bolonji, 1908. godine, Enco je obećao da će i on postati vozač sportskih automobila.

Foto: Wikimedia

Uspeo je da ostavi svoj san i dobio je nadimak Jahač. Jedan od presudnih susreta za automobilsku industriju dogodio se 1923. godine kada se nakon trke upoznao sa roditeljima palog italijanskog pilota Frančeska Barake.

Oni su mu predložili da za sreću i uspomenu na njihovog sina koji je poginuo pre kraja rata, na svoj trkački automobil doda crnog konja koji se propinje, kakvog je imao njihov sin na svom avionu. Enco je pristao, a žuta, zvanična boja Modene, njegovog rodnog grada uzeta je kao pozadina loga marke koji će postati planetarno poznata.

Tako je počela karijera čoveka koji je ušao u anale automobilske industrije i koji je umro u 90. godini.

Izvor: BKTVNews
 http://www.bktvnews.com/magazin/istorija/na-danasnji-dan-u-beogradu-stvorena-peta-sila-u-evropi/128305