DR MIRJANA ANDREJEVIĆ-KRY DOBITNICA BLAGODARNICE OPŠTINE BLACE „SVETI SAVA“ ZA 2021. GODINU

Na sednici održanoj danas 27. januara, na dan Svetog Save, Opštinsko veće opštine Blace, jednoglasno je donelo odluku da Blagodarnicu opštine Blace „Sveti Sava“ za 2021. godinu, dobije dr Mirjana Andrejević-Kry, osnivač humanitarne organizacije „Prohuman“, osnovane u SR Nemačkoj 2000. godine.

Dobitnica ove prestižne nagrade Opštine Blace, dr Mirjana Andrejević-Kry, rođena je 27.12.1964. godine u Beogradu, od oca Aleksandra i majke Jelene, a odrastala je i školovala se u Kragujevcu. Stomatološki fakultet završila je Beogradu. Danas živi u S.R. Nemačkoj sa suprugom Reinerom. U 2004. godini postala je predsednica „Društva Srpskih lekara i stomatologa Nemačke“. Nosilac je ordena „Čovekoljublje“ i Počasni je građanin grada Kragujevca, a od danas i dobitnica Blagodarnice opštine Blace „Sveti Sava“, koja je prizananje grada, a dodeljuje se svake godine za izuzetan doprinos u negovanju duhovnosti, vere, milosrđa i istine.

Dr Mirjana Andrejević-Kry priznanje je zaslužila svojom humanošću koju je pokazala u 2021. godini prema opštini Blace, kada je u vremenu pandemije virusa COVID-19 ustanovama iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite sa teritorije opštine Blace donirala sanitarnu, tehničku i drugu vrstu humanitarne pomoći što je ovim ustanovama poboljšalo kvalitet rada u teškom vremenu pandemije.

MAK

 

Dr.med.dent Mirjana Andrejevic-Kry, lekar stomatolog u S.R.Nemačkoj, predsednica humanitarne organizacije “Pro human”-Germany sa sedistem u Bad Salzuflenu Severna Rajna Vestvalija.

-Paralelno sa radom u zubnoj ordinaciji 2000god.u najteže vreme za Srbiju, vreme sankcija i bombardovanja,vreme oskudice pogotovo u sanitetskom matrejalu,kao i životnim namirnicama,osnovala sam sa suprugom Reinerom internacionalno prepoznatljivu humanitarnu organizaciju registrovanu u Nemackoj “Pro human e.V”.

 Teško je opisati i izreći u tonama ili kilometrima gde “Pro human” nije stizao.Transportni kamioni od 25 tona nosivosti redovno su dopremali pomoć tamo gde je bila najpotrebnija.
Uglavnom su to bili transporti u sanitetskom materjalu za naše klinike, bolnice, ambulante.Ciljevi su bili ne samo gradovi nego svuda gde je pomoć bila potrebna.
Južna Srbija, Vojvodina,Šumadija,Kosovo i Metohija,Republika Srpska.
Aktivnost “pro human” organizacije bila je i ostala do danas vrlo dinamična i razgranata.

Kroz dugi niz godina, kao predsednica ove humanitarne organizacije,trudila sam se da ne zaobidjem nijednu grupaciju unesrećenih ,ni hendikepirane,ni invalide,stare,ni decu oštećenog sluha,ni izbeglice,ni rome,niti bolesne širom naše zemlje.

Na moju inicijativu,a u saradnji sa leskovačkim društvom za borbu protiv raka 2008 god je u Vučju kod Leskovca osnovano kliničko odeljenje,kome je tom prijikom dodeljen ultra zvučni aparat,kao podsticaj osnivanju regionalnog centra za rano otkrivanje malignih oboljenja.
U sklopu iste akcije opštinama Medvedja i Preševo dodeljeno je 40 tona sanitetskog matrjala.

Kompletna operaciona sala opemljena je našom pomoći u Surdulici,Kragujevcu,Sremskoj Kamenici.Odejenja intezivne nege kao i porodiišta tokom kriznih godina bila su cij našeg humanitarnog rada.

Posle katastrofalnih poplava, pomagali smo i slali neophodnu pomoć u sanitetskom materjalu, krevetima i posteljini za Požarevac,Doboj,Beograd.

Shodno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u vezi sa virusom COVID-19 pomogli smo i rad našeg uglednog instituta “Torlak”u Beogradu,donirajući dve tranze po1250 testova na antitela virusa a sve u interesu za očuvanje zdravlja stanovništva  Repubike Srbije.Vrlo je bilo teško da u ovako specificnoj situaciji testove nabaviti i brzo dopremiti. Prohuman je ovu kompleksnu akciju sa uspehom odradio, rekla je dobitnica  Blagodarnice Opštine Blace.