Blace, Stubal: Zec može doneti dobru zaradu

Ljubisav Simić iz blačkog sela Stubal zečeve uzgaja više od 40 godina i sa ovim višedecenijskim iskustvom poručuje da zečevi uopšte nisu zahtevni za ugoj.

bscap0027

-Još ako imate travnato dvorište možete uopšte i da ih ne hranite, pasu travu i to im je dovoljno. Mi ih iz zadovoljstva hranimo i hlebom, ali nije neophodno, ističe Ljubisav dodajući da se zečevi čak i oni domaći koje i on gaji, lako snalaze za hranu a pri tom brzo napreduju.

-Za nekih četiri meseca mogu dostići težinu i do 4,5 kilograma, saznajemo od Ljubisava koji zečeve gaji pre svega iz ljubavi i hobija. Ne prodaje ih, dosta ih je poklonio i deci iz komšiluka a nekada je kaže imao i preko 100 zečeva na svojoj farmi. Danas ima znatno manji broj zečeva a onima koji bi se odlučili za uzgoj ovih životinja, poručuje da bi to bilo veoma isplativo.

-Jedino što fali jeste organizovana prodaja, dodaje Ljubisav.

bscap0020

Zečevima kaže ništa ne smeta zima, za njih zime nema, ne smeta mu ni sneg ni jedno drugo godišnje doba, nije zahtevan za uzgoj, lako se snalazi za hranu i sam a može doneti i dobru zaradu.

bscap0012

Zečevi su od onih životinja koje se brzo razmnožavaju i potomstvo donose pet šest puta godišnje. Iače, zečevi su često birani kućni ljubimac.