Blačke šljive i šljivici: Dobra rakija može i od džanarike
Ove godine rod džanarike u blačkom kraju bio je izuzetno slab.
Na gazdinstvu Šljivića iz sela Popove nadomak Blaca rod ovog voća takođe je podbacio, ali ono što je ostalo odlučili su da prerade u rakiju.
Šljivići su i ranijih godina džanariku prerađivali u rakiju ali ove godine po prvi put to rade uz pomoć pasirke koja ujedno odvaja i koštice.
Za oko dva meseca rakija od ovogodišnjeg roda džanarika biće ispečena a Šljivići očekuju da će po kvalitetu biti znatno bolja bez košturaca.
Iako je kažu džanarika voće koje daje rakiju dobrog kvaliteta, Blace je ipak preoznatljivo po šljivovici od stenleja čija berba uskoro kreće.
Tekst je deo projekta Blačke šljive i šljivici koji sufinansira Opština Blace.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.