Blački pedikir za krave – video TV Prva

Vojislav Vučković iz Blaca, nekada je bio potkivač  a danas se bavi veoma zanimlivim zanatom – sečenjem papaka kod krava. Pomalo u šali kaže da je on pedikir za krave.

Vest ima video, izvor TV Prva:

Punih pola veka Vojislav Vučković iz Blaca bavi se potkivačkim zanatom.

Zanat za koji ima i diplomu doneo mu je dobru zaradu u prošlim vremenima kada je u selu Grugru nadomak Blaca imao i potkivačku radnju, ali vremena su se promenila pa je za potkivače sve manje posla.

bscap0014

U trenutku kada je shvatio da potkivački zanat polako odlazi u zaborav, Vojislav je počeo da se bavi vrlo sličnim zanatom i počeo je sređuje papke kod krava, pa u šali kaže da je on pedikir za krave.

Deformacija papaka kod krava učestala je pojava pa je čišćenje papaka neophodno obaviti jednom do dva puta godišnje.

-Krave su danas uglavnom u štali, slabo se izvode na pašu pa nemaju mogućnost da same prilikom hoda očiste prljavštinu sa svojih papaka. Tako dolazi do pojave izraslina na njima, krava oseća bol, slabije jede, slabije daje mleko i to su prvi simptomi koji ukazuju na to da je kravi tada potrebno rezanje papaka-pojašnjava nam Voja koji je tri puta ostajao bez posla ali zahvaljujući ovom zanatu, nikada bez para.

bscap0015

Usko povezan sa poslom koji obavljaju potkivači, rezanje papaka kod krava je zanat od koga još uvek ima vajde.

Niko od mlađih kaže, Voja, nije zainteresovan da nauči ovaj zanat čije tajne bi Vojislav rado preneo nekom mlađem ako se bude javio da je zainteresovan za to.

Vojislav Vučković jedini je u svom kraju koji se bavi ovim zanatom, a dnevno može da se srede papci kod velikog broja krava.

Veoma je bitno i kako prepoznati da je vreme da se kravi srede papci.

Posla za ovaj zanat ima, ali nema mladih voljnih da nauče zanat koji može doneti zaradu.