Bogat program za gradsku slavu

Ovogodišnje svečanosti povodom obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije, počeće poetskom pevaonicom Uroša Dojčinovića i Srđana Živkovića, pod nazivom „Lepota žica“ u četvrtak 14. jula u 20 časova u Narodnom muzeju Toplice.
Sutradan, ljubitelje poezije očekuje književno veče, na kome će se pesnici iz Prokuplja i njihovi gosti iz Leskovca, družiti razmenjivanjem stihova u porti crkve Svetog Prokopija u 20 časova.

2f06668b-a69c-4fa3-b6fc-f476617185c3
Galerija „Boža Ilić“ biće domaćin učesnicima Ivanjdanske likovne kolonije u subotu 16. jula, kada će u 20 časova biti otvorena izložba sa radovima nastalim na pomenutoj manifestaciji.
Predavanje na temu „Sveti veliki pravoslavni sabor 2016“ u ponedeljak u 20 časova u Narodnom muzeju Toplice, održaće jerej dr Boban Dimitrijević. U utorak 19. jula, ljubitelje pisane reči očekuje promocija knjige „Topličko okružno načelstvo u kneževini i kraljevini Srbiji 1878-1914“ u 13 sati u Narodnom muzeju Toplice.
Navečerje slave, praznično bdenije, biće održano 20. jula u 18 časova u crkvi Svetog Prokopija. Na sam dan slave 21. jula za 7 časova i 30 minuta, zakazan je doček episkopa raško-prizrenskog Teodosija, odmah potom , u 8 časova u crkvi Svetog Prokopija biće održana i svečana liturgija.
U pešačkoj zoni u centru grada u 11 časova biće organizovana Ulica darivanja, koja je prošle godine održana po prvi put. Galerija „Boža Ilić“ u 13 časova primiće sve zainteresovane na otvaranje izložbe koja nosi naziv „Kosovska bitka očima umetnika“ iz zbirke Narodnog muzeja Kruševca, a potom će dobitnicima biti uručena Plaketa i pohvalnice Svetog Prokopija.
Za veče je planiran bogat kulturno umetnički program koji će početi u 18 časova u samom centru grada. Svojom pesmom i igrom koncert će započeti članovi KUD „Toplica“, a potom će i KUD „Abrašević“, sa gostima iz Sokobanje, Aleksandrovca i Trstenika, prikazati svoj program. Na ovom svečanom koncertu nastupiće i plesni studio „Star“ i vokalni sastav „Konstantin“ iz Niša, a onda će Prokupčane uz zvuke tradicionalne narodne pesme zabavljati solista RTS Ivana Tasić, uz pratnju orkestra prokupačkog Doma kulture.