Stara srpska kuhinja na Severnoameričkom kontinentu : Predstavljamo YouTube kanal Sanje Radosavljević- Aurora recepti
Poreklom blačanka, iz blačkog sela Pretežane, Sanja Radosavljević već duži niz godina sa porodicom živi u dalekoj Kanadi,tačnije u mestu Edmonton, Alberta.
Sanja je srpsku tradiciju kroz gastronomiju, ponela sa sobom i verno je čuva na nama dalekom Severnoameričkom kontinentu…Na njenom YouTube kanalu –Aurora recepti, mogu se naći razna jela ali i tradicionalna srpska kuhinja…po receptima naših baka…
Ako već niste mi Vam toplo preporučujemo da posetite ovaj YouTobe kanal gde se u dalekom svetu neguje tradicija srpskog kulinarstva.
Teško da će te odoleti da nešto od Sanjine kuhinje ne probate…
Sanja nam na svom YouTobe kanalu :Aurora recepti kroz video priču, postupno demonstrira pripremu svakog jela ili poslastice koju sprema, i ovde se ima mnogo toga naučiti a sve je titlovano i na engleskom jeziku, kako bi našu kuhinju na ovaj način približila i drugim kulturama.
Link za YouTobe kanal Aurora recepti je: https://www.youtube.com/channel/UCvnrRd8R1fVO0crweHRLOOg
Evo šta nam je Sanja ovom prilikom preporučila sa svog YouTube kanala: Aurora recepti
SPECIJALITET – POHOVANI PUNJENI KACAMAK – SPECIALTY BREADED STUFFED CORN PURA:
Evo šta nam je Sanja rekla o svom YouTobe kanalu- Aurora recepti:
-Jednostavno moj kanal je vrlo precizno i sažeto štivo , gde je sve koncizno opisano prilikom pripreme nekog jela ili specijaliteta.
Na mom kanalu jednostavno mozete doći i pogledati recepte i vrlo lako ih i sami kući pripremiti a pri tome pratiti postupak moje pripreme.
Na kanalu Aurora recepti mozete videti tačne mere i vrednosti pri samoj pripremi tako da se nemorate bojati da li će vam priprema mog recepta uspeti.
Na svaki od mnogobrojnih komentara stignem i da odgovorim i razmenim mišljenja sa svojim pratiocima, tako da mi to daje još veću motivaciju za napredak i razvijanje mog kanala.
Mnogi možda i neznaju da je ovakvog tipa prezentacija kuhinje i pripreme recepata veoma zahtevan posao ko se ozbiljno bavi time. Priprema i obrada jednog od recepata traje i po nekoliko sati što gledaoci vide u 5 ili 10 minuta videa.
To je jedan veoma težak , nimalo jeftin i zahtevan posao ali to meni ne predstavlja težinu jer ja to radim sa voljom i ljubavlju u pripremi recepata. To je posao sa velikim ulaganjima i odricanjima. Moji planovi za budućnost su da gradim, nadogradjujem i proširim, jer želim da se ozbiljno bavim ovim poslom, tako da se nadam da ću to i ostvariti.
- Kako ste došli na ideju?
Na ideju za otvaranje YouTube kanala sam došla tako jer na nagovore svog supruga i nase dece, jednostavno su me nagovorili na tu ideju kako i oni sami kažu : zašto ne bi mogla zabeležiti kamerom i ostavila svoj trag u ovom vremenu.
Ubrzo je ta ideja stvarno zaživela.
Zašto da ne !?
Misleći na stare rokovnike naćih baka i majki , listanjem izlizanih stranica punih i možda vremenom izbrisanih recepata koji će se verovatno vremenom i zaboraviti. Ideja je ta da sada ja prenesem budućim genaracijama u ovom novom dobu i vremenu gde je sve dostupno na internetu. Smatram da cće priprema naših starih recepata i autentičnih jela ostati nezaboravljena iz generacije u generaciju.
Sanja preporučuje i :
PITA SA MESOM BEZ MESENJA I GOTOVIH KORA – MEAT PIE WITHOUT KNEADING AND READY-MADE FILO PASTRY
Aurora recepti:
- Video je titlovan na Engleskom jeziku ?
Da video je titlovan na Engleskom jeziku, jer želim da naše Srpske recepte i pripremu jela prenesem i izvan Srbije i Balkana a pošto već živim na Severnoameričkom kontinentu a taj jezik mi nije stran tako da sam se odlučila i na taj korak. Smatram da je to veoma dobra ideja prikazati i predstaviti našu kuhinju i drugim kulturama a ne samo svojoj.
Svakako imam dosta pratioca sa ovog podrucja, a kako ih interesuje nasa kuhinja morala sam titlovati na Engleskom jeziku kako bi me razumeli u pripremi recepata.
- Srpska kuhinja i stara jela su najzastupljeniji ?
Stara jela i recepti sa našeg područja su zastupljeni na mom kanalu jer zelim da docčaram i priblizim Srpsku kuhinju i način pripreme.
Vrlo je lako pripremati i prebaciti se na sadašnju modernu kuhinju, moj cilj je upravo to da stara jela i recepti ne ostanu zaboravljeni. Još uvek tragam i trazim zaboravljene stare Srpske recepte od kojih je već nazalost mnogo zaboravljeno.
- Kako reaguju Vaši prijatelji u Kanadi na ova jela-spremaju li ih i stranci i šta kažu kako im se svidja Srpska kuhinja u Kanadi ?
Reakcije i odusevljenja nasih prijatelja Kanadjana su velika, jednostavno vole da probaju i direktni su u degustiranju. Jednostavno ako im se nešto ne svidja rećiće vam direktno. Što se tiče naše Srpske kuhinje još uvek nisam naišla na negodovanja jer su jako oduševljeni našom kuhinjom i načinom pripremanja jela.
Naša kuhinja je dosta složenija od njihove na primer kada probaju neki od mojih kolača u čudu pitaju gde si to kupila, jer jednostavno oni to ne pripremaju u svojoj kuhinji. Na našu veliku radost ovde kod nas u našem gradu Edmontonu pokrajna Alberta potoji internacionalni festifal hrane( Heritage Festival) i kulture koji se održava svake godine u avgustu mesecu i traje tri dana. Tu je i Srpski štand sa Srpskom kuhinjom i velikom Srpskom zajednicom gde se mogu videti Ii probati naša tradicionalna jela od svadbarskog kupusa,domaćih lepinja i naravno neizbeznog roštilja.
- Koji specijalitet preporučujete našim čitaocima?
Rado bih preporucila stari Srpski tradicionalni recept: pohovani punjeni kačamak sa kajmakom i sirom, koji je već zaboravljen a gde je nekada kačamak bio obavezan na meniju naših baka i prabaka, a sada već postaje popularno hladno predjelo u etno restoranima. Takodje preporučujem pitu sa mesom , bez gotovih kupovnih kora i mešenja testa koja je vrlo laka i jednostavna za pripremu a ukus bureka sa mesom.
Ovo je samo par mojih recepata na mom kanalu a prepurucujem i nešto za sladokusce a to je starinska torta sa jabukama, a za kraj preporučujem prelepe mamine starinske kolače-mandarine sa orasimai dzemom.
Aurora recepti Vam preporučuju:
PREDIVNA STARINSKA TORTA OD JABUKA PO RECEPTU NASIH BAKA – GREAT OLD FASHIONED APPLE CAKE
Aurora recepti:
- Odkud naziv Aurora Recepti?
Kako da kažem jednostavno je došlo samo po sebi, prilikom aktiviranja YouTube kanala i gledajući ostale kanale, toliko je prezasićeno ponavljajući se istim imenima a ja sam samož da budem drugačija. A posto ja zživim na Severnoameričkom kontinentu tačnije u Kanadi u severnom delu provincije Alberta gde često u zimskom periodu možete videti Aurora Borealis- polarnu svetlost što je predivno za videti uživo. Tako je i ime mog kanala došlo sasvim spontano.
Gledajući ovaj kanal, teško je ne ogladneti…i odmah se ne latiti spremanju nekog jela koje nam preporučuje Sanja Radosavljević…