Stara srpska kuhinja na Severnoameričkom kontinentu : Predstavljamo YouTube kanal Sanje Radosavljević- Aurora recepti

Poreklom blačanka, iz blačkog sela Pretežane, Sanja Radosavljević već duži niz godina sa porodicom živi u dalekoj Kanadi,tačnije u mestu Edmonton, Alberta.

107734300_654036771865012_8416230837098960997_n

Sanja Radosavljević – pratite je na YouTobe kanalu – Aurora recepti…

Sanja je srpsku tradiciju kroz gastronomiju, ponela sa sobom i verno je čuva na nama dalekom Severnoameričkom kontinentu…Na njenom YouTube kanalu –Aurora recepti, mogu se naći razna jela ali i tradicionalna srpska kuhinja…po receptima naših baka…

Ako već niste mi Vam toplo preporučujemo da posetite ovaj YouTobe kanal gde se u dalekom svetu neguje tradicija srpskog kulinarstva.

Teško da će te odoleti da nešto od Sanjine kuhinje ne probate…

 Sanja nam na svom YouTobe kanalu :Aurora recepti kroz video priču, postupno demonstrira pripremu svakog jela ili poslastice koju sprema, i ovde se ima mnogo toga naučiti a sve je titlovano i na engleskom jeziku, kako bi našu kuhinju na ovaj način približila i drugim kulturama.

Link za YouTobe kanal Aurora recepti je: https://www.youtube.com/channel/UCvnrRd8R1fVO0crweHRLOOg

Evo šta nam je Sanja ovom prilikom preporučila sa svog YouTube kanala: Aurora recepti

SPECIJALITET – POHOVANI PUNJENI KACAMAK – SPECIALTY BREADED STUFFED CORN PURA:

Evo šta nam je Sanja rekla o svom YouTobe kanalu- Aurora recepti:

-Jednostavno moj kanal je vrlo precizno i sažeto štivo , gde je sve koncizno opisano prilikom pripreme nekog jela ili specijaliteta.

Na mom kanalu jednostavno mozete doći i pogledati recepte i vrlo lako ih i sami kući pripremiti a pri tome pratiti postupak moje pripreme.

Na kanalu Aurora recepti mozete videti tačne mere i vrednosti pri samoj pripremi tako da se nemorate bojati da li će vam priprema mog recepta uspeti.

Na svaki od mnogobrojnih komentara stignem i da odgovorim i razmenim mišljenja sa svojim pratiocima, tako da mi to daje još veću motivaciju za napredak i razvijanje mog kanala.

Mnogi možda i neznaju da je ovakvog tipa prezentacija kuhinje i pripreme recepata veoma zahtevan posao ko se ozbiljno bavi time. Priprema i obrada jednog od recepata traje i po nekoliko sati što gledaoci vide u 5 ili 10 minuta videa.

To je jedan veoma težak , nimalo jeftin i zahtevan posao ali to meni ne predstavlja težinu jer ja to radim sa voljom i ljubavlju u pripremi recepata. To je posao sa velikim ulaganjima i odricanjima. Moji planovi za budućnost su da gradim, nadogradjujem i proširim, jer želim da se ozbiljno bavim ovim poslom, tako da se nadam da ću to i ostvariti.

107790149_777873359706658_2932931441280241010_n

Sanja Radosavljević

  1. Kako ste došli na ideju?

Na ideju za otvaranje YouTube kanala sam došla tako jer na nagovore svog supruga i nase dece, jednostavno su me nagovorili na tu ideju kako i oni sami kažu : zašto ne bi mogla zabeležiti kamerom i ostavila svoj trag u ovom vremenu.

Ubrzo je ta ideja stvarno zaživela.

Zašto da ne !?

Misleći na stare rokovnike naćih baka i majki , listanjem izlizanih stranica punih i možda vremenom izbrisanih recepata koji će se verovatno vremenom i zaboraviti. Ideja  je ta da sada ja prenesem budućim genaracijama u ovom novom dobu i vremenu gde je sve dostupno na internetu. Smatram da cće priprema naših starih recepata i autentičnih jela ostati nezaboravljena iz generacije u generaciju.

Sanja preporučuje i :

PITA SA MESOM BEZ MESENJA I GOTOVIH KORA – MEAT PIE WITHOUT KNEADING AND READY-MADE FILO PASTRY

Aurora recepti:

  1. Video je titlovan na Engleskom jeziku ?

Da video je titlovan na Engleskom jeziku, jer želim da naše Srpske recepte i pripremu jela prenesem i izvan Srbije i Balkana a pošto već živim na Severnoameričkom kontinentu a taj jezik mi nije stran tako da sam se odlučila i na taj korak. Smatram da je to veoma dobra ideja prikazati i predstaviti našu kuhinju i drugim kulturama a ne samo svojoj.

Svakako imam dosta pratioca sa ovog podrucja, a kako ih interesuje nasa kuhinja morala sam titlovati na Engleskom jeziku kako bi me razumeli u pripremi recepata.

  1. Srpska kuhinja i stara jela su najzastupljeniji ?

Stara jela i recepti sa našeg područja su zastupljeni na mom kanalu jer zelim da docčaram i priblizim Srpsku kuhinju i način pripreme.

Vrlo  je lako pripremati i prebaciti se na sadašnju modernu kuhinju, moj cilj je upravo to da stara jela i recepti ne ostanu zaboravljeni. Još uvek tragam i trazim zaboravljene stare Srpske recepte od kojih je već nazalost mnogo zaboravljeno.

109821710_2662556044005554_2970928646071052592_n

Jela kojima će te teško odoleti – Aurora recepti…

 

  1. Kako reaguju Vaši prijatelji u Kanadi na ova jela-spremaju li ih i stranci i šta kažu kako im se svidja Srpska kuhinja u Kanadi ?

Reakcije i odusevljenja nasih prijatelja Kanadjana su velika, jednostavno vole da probaju i direktni su u degustiranju. Jednostavno ako im se nešto ne svidja rećiće vam direktno. Što se tiče naše Srpske kuhinje još uvek nisam naišla na negodovanja jer su jako oduševljeni našom kuhinjom i načinom pripremanja jela.

Naša kuhinja je dosta složenija od njihove na primer kada probaju neki od mojih kolača u čudu pitaju gde si to kupila, jer jednostavno oni to ne pripremaju u svojoj kuhinji. Na našu veliku radost ovde kod nas   u našem gradu Edmontonu pokrajna Alberta potoji internacionalni festifal hrane( Heritage Festival) i kulture koji se održava svake godine u avgustu mesecu i traje tri dana. Tu je i Srpski štand sa Srpskom kuhinjom i velikom Srpskom zajednicom gde se mogu videti Ii probati naša tradicionalna jela od svadbarskog kupusa,domaćih lepinja i naravno neizbeznog roštilja.

 

  1. Koji specijalitet preporučujete našim čitaocima?

Rado bih preporucila stari Srpski tradicionalni recept: pohovani punjeni kačamak sa kajmakom i sirom, koji je već zaboravljen a gde je nekada kačamak bio obavezan na meniju naših baka i prabaka, a sada već postaje popularno hladno predjelo u etno restoranima. Takodje preporučujem pitu sa mesom , bez gotovih kupovnih kora i mešenja testa koja je vrlo laka i jednostavna za pripremu a ukus bureka sa mesom.

Ovo je samo par mojih recepata na mom kanalu a prepurucujem i nešto za sladokusce a to je starinska torta sa jabukama, a za kraj preporučujem prelepe mamine starinske kolače-mandarine sa orasimai dzemom.

Aurora recepti Vam preporučuju:

PREDIVNA STARINSKA TORTA OD JABUKA PO RECEPTU NASIH BAKA – GREAT OLD FASHIONED APPLE CAKE

Aurora recepti:

 

  1. Odkud naziv Aurora Recepti?

Kako da kažem jednostavno je došlo samo po sebi, prilikom aktiviranja YouTube kanala i gledajući ostale kanale, toliko je prezasićeno ponavljajući se istim imenima a ja sam samož da budem drugačija. A posto ja zživim na Severnoameričkom kontinentu tačnije u Kanadi u severnom delu provincije Alberta gde često u zimskom periodu možete videti Aurora Borealis- polarnu svetlost što je predivno za videti uživo. Tako je i ime mog kanala došlo sasvim spontano.

Gledajući ovaj kanal, teško je ne ogladneti…i odmah se ne latiti spremanju nekog jela koje nam preporučuje Sanja Radosavljević…