U Topličkom okrugu rekordan prinos pšenice od oko šest tona po hektaru

Žetva pšenice u Topličkom okrugu je u punom jeku, a toplički ratari beleže rekordan prinos od oko šest tona po hektaru, saopštili su iz Poljoprivredno stručne službe (PSS) u Prokuplju.

Kako je rekao Radovan Bjelica savetodavac za ratarstvo, žetva se privodi kraju na teritoriji Žitorađe, u prokupačkom kraju je na polovini a u Blacu na početku, ali će biti završena do kraja avgusta meseca.

-Pšenici, koja je u Topličkom okrugu zasejana na oko 6.000 hektara i drugim strnim žitima pogodovalo je kišovito proleće i leto pa su „hlebna zrna“ zdrava i jedra, kazao je Bjelica i dodao da toplički ratari ove godine imaju čemu da se raduju.

Kako je naglasio na gubitku će biti jedino oni čije je useve uništio grad ili nedavna poplava, jer na tim parcelama žetva neće moći ni da se obavi.

-Kukuruz, koji je u Topličkom okrugu zasejan na gotovo 7.000 hektara i najzastupljenija je ratarska kultura u topličkom kraju je takođe u izuzetno dobrom stanju, tako da se i tu mogu očekivati rekordni prinosi od oko šest tona po hektaru, istakao je savetodavac za ratarstvo Radovan Bjelica.