Centralna manifestacija- 100 godina Topličkog ustanka održaće se u Prokuplju

Na sednici Organizacionog odbora za obeležavanje stogodišnjice Topličkog ustanka, pored načelnika Topličkog upravnog okruga Nebojše Vukadinovića, predstavnika Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Žitorađe, Vojske Srbije, Udruženja Topličana iz Beograda i Niša, sveštenstva i kulturnih ustanova, prisustvovala je i savetnica za medije predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Stanislava Pak Stanković.

unnamed
Na sednici je rečeno da će ova manifestacija trajati od 20. do 26.februara 2017.godine i da će centralni događaj biti održan u Prokuplju.
– Pokrovitelj ove izuzetno značajne manifestacije, na samo za Toplicu, nego za celu Srbiju, biće predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Ovaj istorijski događaj iz oslobodilačkih ratova Srbije biće obeležen dostojanstveno u sve četiri opštine Topličkog upravnog okruga. Tokom sedmodnevnog obeležavanja veka ustanka biće organizovane mnoge kulturne manifestacije, izložbe, predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola, izjavila je ona i napomenula da je dobro što će sve topličke opštine biti uključene u obeležavanju stogodišnjice Topličkog ustanka.
Prema njenim rečima na centralnoj proslavi, koja će se 26.februara 2017. godine održati u Prokuplju, očekuje se i dolazak predsednika Srbije.
– Nakon završetka obeležavanja veka od Topličkog ustanka očekujem početak privrednog preporoda Topličkog okruga. Početak izgradnje auto-puta doprineće otvaranje mnogih radnih mesta i zapošljavanje ljudi i zaustavljanje migracije iz ovog dela Srbije, naglasila je Stanislava Pak Stanković.
Načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović napomenuo je da je Toplički ustanak bio srpski ustanak protiv okupatora i jedini u nekoj od okupiranih država u Prvom svetskom ratu.
– U pripremama za obeležavanje veka Topličkog ustanka učestvovaće pojedina ministarstva, sve topličke opštine, naučne i kulturne ustanove, škole i drugi subjekti, izjavio je Vukadinović i naglasio da je ova proslava od strane Ministartva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predviđena i u programu obeležavanja značajnih državnih jubileja za narednu godinu.