Danas nam je divan dan:Baka Bosa Agatonović proslavila 100- ti rođendan

Danas je u Blacu, u krugu najbližih, Bosiljka Bosa Agatonović proslavila svoj 100-ti rođendan.

3

vest ima video:

Ne, onako kako su ona i njeni najbliži želeli, jer zbog pandemije  i poštovanja aktuelnih mera, nije bila u prilici da ugosti sve prijatelje kojih je mnogo, ali je i u “kovid” uslovima, ovog 4.marta baka Bosa bila u centru pažnje.

bscap0000

Pozivi i čestitke kao i pokloni na njenu adresu stizali su tokom celog dana a odmah nam se i pohvalila da je korpa prelepih ruža stigla od prijatelja iz Banja Luke odakle je stigao i peškir na kojem je izvežena čestitka “Srećan 100- ti rođendan”.

IMG_20210304_130813

Odevena u narodnu nošnju koju je sama vezla, baka Bosa je oduvala rođendanske svećice i onako kako smo navikli od nje, u šali rekla:

bscap0001

  • Sa Bogom sam sklopila ugovor za prvih 100 – godina, sada moram da produžim taj ugovor, šaljivo nam je rekla baka Bosa, vidno uzbuđena zbog svog velikog jubileja.
  • bscap0002

Sa sinovima Dobricom i Milivojem i snahom Draganom, baka Bosa je dočekala svoje goste- predstavnike lokalne samouprave Opštine Blace, zamenika predsednika Opštine Blace Nikolu Milinčića sa saradnicima, koji su joj u ime predsednika i lokalne samouprave grada u kojem je provela svoj život uručili poklon uz mnogo lepih želja.

bscap0006

Bosiljka Agatonović koju svi blačani zovu baka Bosa i koju svi u Blačkom kraju poznaju, rođena je 04.marta 1921.godine. Ceo svoj život provela je u Blacu.

IMG_20210304_131914

u ime Opštine Blace poklon uz lepe želje uručio joj je zamenik predsednika Opštine Nikola Milinčić

Za svu pažnju i poštovanje koje su joj njeni blačani svih ovih godina ukazivali, blačanima se zahvalila njena snaha Dragana koja je ovom prilikom istakla da je baka Bosa žena koja voli Blace i Blačane i koja voli svima da pomaže.

IMG_20210304_135135

-Njen recept za dugovečnost je to što je ona vrlo ne sebična osoba koja svima hoće da pomogne, voli veselje i društvo, igru i pesmu. Ima nečeg i u genima jer ima sestru koja je dočekala 90-tu godinu. Koliko je vole njeni Blačani to je stvarno za poštovanje a i mi se kao deca trudimo da joj priuštimo sve uslove za pristojan život, saznajemo od baka Bosine snahe Dragane.

IMG_20210304_172143

-Ona je živa enciklopedija za celu našu porodicu i familiju. Sve pamti i vrlo rado nam priča sve što nas interesuje iz daleke prošlosti, dodaje njen sin Milivoje.

-Ceo život provela je u Blacu, izuzev jedne ekskurzije do Sidneja u Australiji  gde je provela nešto više od dva meseca. Mnogo je radila, ističe njen sin Milivoje.

Najveće blago za baka Bosu je njena porodica. Ima dvojicu sinova i tri unuka,dvojica su u Beogradu a jedan u Americi. Sin Milivoje živi u Beogradu a Dobrica koji je doajen banjalučkog pozorišta, naš proslavljeni glumac, živi u Blacu.

Baka Bosa koja i u 100-toj godini radi sve poslove, saznali smo da pravi odlične torte, hekla, veze…pohvalila nam se da najviše voli da se druži sa mladima jer to je kako nam reče, održava…i vraća joj vedar duh po kojem je svi znamo.

Uz domaću rakiju nazdravila je za svoj rođendan i svima nama poželela da ova pandemija sa korona virusom što pre prođe i da se za njen 101.rođendan okupe svi gosti koje je planirala da pozove pa da uz trubače svi proslavimo rođendan naše najstarije sugrađanke.

1

Vrlo cenjena i poštovana u celom blačkom kraju, baka Bosa je žena koju vedar duh ne napušta ni u 11 – toj deceniji.

bscap0008

komšinice su iznenadile svoju baka Bosu

A njene mlade komšinice za ovu priliku priredile su joj veliko iznenađenje – tortu u obliku narodne nošnje koju baka Bosa voli da nosi u posebnim svečanim trenucima.

IMG_20210304_171613

Uz rođendansku pesmu Bosa Agatonović oduvala je „100“svećica  i novi susret nam zakazala naredne godine u isto vreme …pohvalivši nam se postom koji je njen unuk Predrag postavio na svom profilu:

Obično ne volim da pravim ovakve postove ali ova čudesna žena i moja baka Bosa danas puni 100 godina!

Šta je tajna dugovečnosti ove super bake koja je starija od Crvene Zvezde, Partizana, Jugoslavije i kraljice Elizabete?

Možda je u pitanju redovna fizička aktivnost, beli luk, ajvar, a možda je i ljubav koju je satkala u svaku isprženu palačinku svojim večno zahvalnim unucima.

SREĆAN 100. ROĐENDAN ČUDESNA BAKO BOSO!

P.S. Umetnička slika je iz tinejdžerskih dana kada smo imali svega 90 godina i brinuli se da li će se izgubiti na saborima u okolnim selima, napisao je baka Bosin unuk.

Baka Bosi želimo da u veselju dočeka još mnogo rođendana sa svojim najdražima…

IMG_20210304_170851