Dani meda Prokuplje – Loša godina za pčelare

Na tradicionalnoj privrednoj manifestaciji „Dani meda“ u Prokuplju, pored domaćina, Udruženja pčelara „Pčelica“, učestvovali su i pčelari iz Niša, Kragujevca i Pirota. Posetioci su na njoj po promotivnim cenama, mogli da kupe različite vrste meda, pčelinjih proizvoda, ali i opreme za pčelarstvo.
Ovom prilikom zamenik presednika prokupačkog udruženja Ljubisav Aranđelović je istakao da je ova godina za pčelare bila izuzetno loša.
– To se dogodilo zbog prolećnih mrazeva i kišnog perioda u vreme cvetanja, ali i nekontrolisanog prskanja voćnjaka, čime je ova godina za pčelare izgubljena. Naš osnovni zadatak u narednom periodu biće da sačuvamo pčelinja društva tokom predstojećeg zimskog perioda, naglasio je Aranđelović i dodao da su zbog toga neophpodna dodatna ulaganja u pčelinjacima.
Jedan od najstarijih prokupačkih pčelara Božidar Vojinović ispričao je da ne pamti ovako lošu medonosnu godinu.
– Pčelarstvom se bavim od 1973. godine i pamtim godine kada su prinosi bili slabi, ali nikada koliko ove godine, izjavio je on i istakao da će, bez obzira na trenutno stanje, nastaviti da se bavi pčelarstvom.
Tokom trajanja manifestacije održano je i predavanje na temu „Uzimljavanje pčelinjih zajednica i prolećni razvoj“ o kojoj je govorio dugogodišnji pčelar iz Kragujevca Rade Kostadinović.