„Dani polja kukuruza“-Nauka i praksa dali rezultate

sdr

U prisustvu poljoprivrednika, savetodavaca Poljoprivredno stručne i savetodavne službe (PSSS) Prokuplja, profesora Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ održana je tradicionalna poljoprivredna manifestacija „Dani polja kukuruza“.

sdr

Na oglednom polju školske ekonomije posetioci su videli proizvodne rezultate sedam hibrida kukuruza iz četiri semenske kuće.

Koordinator oglednog polja savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u PSSS Radovan Bjelica izjavio je da su se na ovom oglednom polju ratari praktično mogli uveriti šta znači spoj nauke i prakse.–I pored izuzetno visokih temperatura i nedostatka padavina na oglednom polju, koje se prostire na površini od 1,4 hektara, ratari su videli koji hibridi kukuruza daju najbolje prinose u ovom delu Srbije. Isto tako, na oglednom polju, gde su blagovremeno primenjene sve agrotehničke i zaštitne mere, proizvođači su mogli videti da na stabljikama kukuruza, i pored visokih temperatura, nije prisutno sušenje listova, izjavio je on i naglasio da je ovo ogledno polje klasičan primer spoja nauke i prakse.

sdr

Prema njegovim rečima, za razliku od najvećeg broja parcela gde se zbog suše očekuje smanjenje roda kukuruza za oko 25 odsto u odnosu na prošlu godinu, na oglednom polju se očekuju dobri i kvalitetni prinosi.Direktor prokupačke Poljoprivredne škole, Nebojša Bjelić, rekao je da je saradnja škole i PSSS prisutna godinama unazad, ali da je posebno do izražaja došla u poslednje vreme.

Najveće koristi od ove saradnje imaju učenici škole i poljoprivrednici sa naše teritorije. Organizovanjem oglednih polja pšenice, kukuruza i krompira savetodavci i profesori škole nastoje praktično da pokažu šta je sve potrebno uraditi da bi se dobio dobar i kvalitetan poljoprivredni proizvod.

Organizator praktične nastave na školskoj ekonomiji Poljoprivredne škole, Slobodan Krsmanović, ističe da će se dosadašnja saradnja nastaviti, i po mogućnosti i proširiti na druge oblasti poljoprivrede.

Prema njegovim rečima za 10 do 15 dana trebala bi da se organizuje druga po redu manifestacija „Dani polja krompira“.

Ovogodišnju manifestaciju „Dani polja kukuruza“, kao i prethodnih devet godina, organizovala je prokupačka PSSS.