Domaćini blačkog kraja:Evo kako šljive rode kad se primene saveti stručnjaka

Tekst je objavljen u okviru projekta Domaćini blačkog kraja

BanerSufinansiranja

 

Ovo je pravi primer dobro formiranog voćnjaka – veći su prinosi, lakša berba…u godini , ne poput ove kada je nevreme praćeno gradom uzelo svoje…

Koliko reč stručnjaka može povećati prinos najbolje svedoči priča koju smo zabeležili kod Ninoslava Nikolića, voćara iz blačkog sela Popove.

IMG_20190828_112022

Ove godine nije ovako berićetno zbog vremenskih nepogoda praćenih gradom – ali ovaj način formiranja voćnjaka u normalnim klimatskim uslovima donosi dobre prinose

Do većih prinosa i znatno lakše berebe Ninoslav je došao zahvaljujući profesoru Radosavu Blagojeviću i njegovom predavanju koje je održao za voćare blačkog kraja a  gde je i praktično imao priliku da vidi jedan od način pravilnog formiranja voćnjaka koji je i sam kasnije primenio.

DSCN0029

Kolac i kanap bili su dovoljni da se znatno poveća prinos šljiva ali lakše obere isti.

DSCN0031

Kolac pobiven pored stabla šljiva za koji je kasnije vezivao grane ovog voća, povećao je prinos za 90% , omogućio lakšu berbu, a tako je formirao svoje šljivike kad su bili starosti od treće do pete godine.

 

  • Znatno je lakša i obrada, ističe Ninoslav Nikolić koji inače, ne propušta ni jedno predavanje koje opština Blace organizuje za poljoprivrednike svoga kraja.

-Prednost ovakvog načina formiranja šljiva je i taj što 70% prinosa može da se obere rukom, a jedina mana je ta što je za tako nešto potrebno dosta posla jer dnevno je moguće na ovaj način povezati i formirati samo oko 30-tak šljiva.

Nikolić šljivu gaji na površini od oko 3 hektara i svi njegovi šljivici formirani su na ovaj način, rezultat u godini koja nije praćena vremenskim nepogodama poput ove je i više nego vidljiv.

DSCN0034

formiranje šljivika uz pomoć koca i kanapa