Dobitnici Svetosavskih priznanja u Topličkom okrugu

Povodom obeležavanja Svetog Save, Toplički upravni okrug ove godine dodeliće jednu Svetosavsku povelju i tri zahvalnice, odluka je komisije za organizovanje svetosavskih svečanosti u Prokuplju.

Najviše priznanje, Svetosavska povelja, dodeljena je Privrednom društvu „Borbeni složeni sistemi“ i direktoru Ognjenu Oliveriću iz Kuršumlije. Zahvalnice su dodeljene učitelju Marku Čikariću, svetskoj prvakinji u karateu, Janji Savić i doktorantu arheologije iz Kuršumlije Milanu Saviću.Načelnik Topličkog upravnog okruga, Zlatan Miljković je rekao da je ove godine na konkurs za Svetosavske nagrade pristiglo 11 predloga i da je komisija imala zaista težak posao. Obrazlažući odluku o dobitniku Svetosavske povelje, Miljković je naglasio da ova firma zapošljava 117 radnika visokog i srednjeg nivoa obrazovanja sa područja Kuršumlije i ostalih opština Topličkog okruga, a u planu je i dalje zapošljavanje radnika.  Donatori su računarske opreme Gimnaziji u Kuršumliji, čime podstiču učenike da napreduju u školovanju. Ovo privredno društvo obezbedilo je brojne pojedinačne donacije za lečenje zdravstveno ugroženih građana Kuršumlije, kao i niz humanitarnih akcija, čime je pokazalo visok stepen društvene odgovornosti i svest o potrebi darivanja, pomaganja i brige o društvu u celini.

Svetosavska zahvalnica dodeljena je učitelju Marku Čikariću koji je zaposlen u OŠ “Svetislav Mirković Nenad“ u Maloj Plani izdvojeno odeljenje u Tovrljanu. Zahvaljujući njegovom trudu i zalaganju, ova škola postala je svojevrsni centar okupljanja i društvenog života ovog zabačenog i do skoro zaboravljenog kraja prokupačke opštine. Meštani Tovrljana i okolnih sela sa zahvalnošću konstatuju da je u svemu tome ključni doprinos dao mladi učitelj Marko Čikarić.

Mlada Prokupčanka, Janja Savić, prvakinja sveta u karateu, dobitnica je Svetosavske zahvalnice. Pored brojnih sportskih trofeja osvojenih u karateu i kik boksu, Janja je i veliki humanista, omiljeni drug, kako u školi tako i u klubu. Ogromnom energijom uspeva da motiviše, ne samo svoje drugove iz razreda, već i decu i omladinu u izuzetno pozitivnom smislu.

Opština Kuršumlija je za Svetosavsku nagradu predložila i svog sugrađanina, Milana Savića, doktoranta druge godine arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Njemu je dodeljena Zahvalnica za doprinos u istraživanju arheološke građe na teritoriji Kuršumlije, kao i prezentaciji arheoloških lokaliteta i bogatog kulturno-istorijskog nasleđa.